Vaak duikt de vraag op ‘een assessment, wat houdt dat eigenlijk in?’ Of iemand denkt ‘o jee, ik moet naar een assessment’, waarbij het examengevoel van vroeger soms even naar boven komt. Wees gerust, niets is minder waar!

Maar wat is een assessment dan precies?

Een assessment is geen eng examen uit je schooltijd, maar juist de perfecte tool om je talenten en groeimogelijkheden in kaart te brengen. Daar waar het bij een examen gaat over een eindoordeel, gaat het bij een assessment altijd over het startpunt van een ontwikkeling. Namelijk om te ontdekken waar je uitblinkt en waar je nog kunt groeien. Het perfecte middel dus, dat zowel werkgevers als werknemers helpt hun beste beentje voor te zetten.

Dat legt onze collega Brigitte ook uit in deze video. En op onze pagina ‘wat is een assessment’ lees je meer over het proces van een assessment en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

En wat zijn dan de voordelen van een assessment voor jou als werkgever?

Voordat je start is het belangrijk dat je als leidinggevende duidelijk in kaart brengt welke competenties van belang zijn voor je team. Welke vaardigheden en kennis zijn onmisbaar? Stel een lijst op en zorg dat deze competenties goed aansluiten bij de doelen en strategie van je organisatie.

Als werkgever wil je bijvoorbeeld graag weten:

 1. Hoe groot de match is tussen een potentiële medewerker en je bedrijf.
  Past het? Matcht het gewenste profiel met de persoon? En gaat deze man of vrouw jouw bedrijf verder brengen, in de richting waar jullie naartoe willen? Na een selectie assessment weet je het zeker. Het geeft inzicht in iemands competenties, persoonlijkheid en talenten.
 2. Hoe je medewerkers het beste kunt ondersteunen in hun ontwikkeling.
  Wil je het beste uit je medewerkers halen of meer zicht krijgen op hun doorgroeipotentieel, dan is het ontwikkel assessment een perfect middel. Hiermee breng je de individuele ontwikkeling van een medewerker in kaart, zodat je je medewerker verder kan begeleiding in zijn of haar verdere groei, succes en ontwikkeling. Hoe mooi is dat? Want ook tijdens de reis van een werknemer binnen een bedrijf of organisatie is het soms zoeken.
 3. Wat je team nodig heeft in bijvoorbeeld veranderingsprocessen.
  Je krijgt een nieuw functiehuis of er vindt een verandering plaats binnen je afdeling of organisatie. Je hebt een manier nodig om de aanwezige kennis, talenten en competenties van medewerkers binnen je organisatie in kaart te brengen en deze af te zetten tegen de gewenste kennis, talenten en competenties. Ook dat kan met een assessment, talentmeting of talentanalyse. Hiermee krijg je een compleet beeld hoe de aanwezige kennis, talenten en competenties zijn verdeeld over de verschillende afdelingen binnen je organisatie. Dit kan enorm helpen wanneer organisaties een strategische verandering moeten ondergaan, moeten inkrimpen of het ideale team willen samenstellen.
 4. Hoe je leiderschap in je organisatie ontwikkelt?
  Welke medewerker heeft de potentie om een geweldige leider te worden? Van de leiders van vandaag wordt heel wat verwacht. De leidinggevende van vandaag stuurt, coacht, delegeert en faciliteert, vaak ook nog onder tijdsdruk, in de waan van de dag. Met een leiderschap assessment ontdek je welke medewerkers zich kunnen ontwikkelen tot de leiders van morgen.

En welke voordelen heeft een assessment voor mij als werknemer?

Maar een assessment is niet alleen voor werkgevers interessant. Juist voor jou als werknemer is het de perfecte kans om je beste zelf te laten zien.

 1. Zelfontdekking en zelfvertrouwen
  Heb je jezelf ooit afgevraagd waar je echt goed in bent? Of studeer je nog en vraag je je af welke vervolgopleiding of baan het beste bij je past? Persoonlijkheids- en vaardigheidsassessments helpen je ontdekken wat jou uniek maakt en waar je potentieel ligt. Weet je soms niet zeker of je de juiste keuzes maakt? Met een zelf assessment kun je proactief invloed uitoefenen op je eigen vragen of loopbaan.
 2. Loopbaan oriëntatie
  Sta je op een kruispunt in je loopbaan en ben je toe aan een carrière switch? Past je functie wel echt bij je of moet het roer om? Het zijn vragen die voortvloeien uit onderliggende vraagstukken: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Een loopbaan assessment geeft antwoord en kan inzicht bieden in welke richting je wilt en welke stappen je kunt nemen om je doelen te bereiken.
 3. Ontwikkelmogelijkheden
  Werk je al een tijdje op dezelfde plek en wil je groeien? Een ontwikkel assessment geeft aan waar je je vaardigheden kunt verbeteren en welke gebieden je kunt ontwikkelen voor professionele groei.

Wij zijn Buro Schuite.