Wat is een assessment?

Uit welke onderdelen bestaat een assessment? Hoe kun je je voorbereiden? Maar ook: wat is het vervolg na afloop van het assessment?

Kandidaten die worden uitgenodigd voor een assessment kijken vaak verwachtingsvol, maar ook met enige spanning, uit naar de assessmentdag. Zij willen zichzelf van hun beste kan laten zien. Opdrachtgevers kijken vooral uit naar een rapportage die concreet en duidelijk antwoord geeft op hun HR-vraag of -vragen.

Benieuwd naar het proces van een assessment en hoe je hierop kunt voorbereiden? Lees hierover meer op deze pagina.

Wat is een assessment en wanneer zet je dit in?

Een assessment maakt duidelijk hoe iemand van nature in elkaar steekt, wat je sterke kanten zijn en waar je ontwikkelpunten liggen. Daarmee geeft een assessment ook antwoord op de vraag wat iemands leerpotentieel is. Handige informatie als je als HR-manager wilt weten ‘wat je in huis hebt of haalt’, als je mensen op een plek wilt neerzetten waar ze het beste tot hun recht komen of als je hun persoonlijke ontwikkeling wilt stimuleren.

Er zijn verschillende assessment beschikbaar, zoals:

 • Het selectie assessment dat vaak wordt ingezet bij een sollicitatieprocedure om te kijken of de kandidaat past of het gewenste profiel matcht met de persoon.
 • Het ontwikkelassessment dat aangeeft waar je je vaardigheden kunt verbeteren en welke gebieden je kunt ontwikkelen voor professionele groei.
 • Het loopbaan assessment dat antwoord geeft en inzicht kan bieden in welke richting je wilt en welke stappen je kunt nemen om je doelen te bereiken. Bijvoorbeeld als je op een kruispunt staat in je loopbaan en je toe bent aan een carrière switch.

Uit welke onderdelen bestaat een assessment?

Onze assessments bestaan uit een online gedeelte vooraf en een uitgebreid live gedeelte. Het live gedeelte vindt plaats bij ons op kantoor in Deventer.

Online vooraf

Voorafgaand aan het assessment ontvangt de kandidaat van ons een uitnodiging voor een aantal online testprogramma’s met vragen over:

 1. Met het capaciteitenonderzoek kijken we naar het leervermogen oftewel het werk- en denkniveau. Deze twee factoren spelen een belangrijke rol bij het eigen maken van nieuwe kennis en vaardigheden. De kandidaat vult dit onderzoek vooraf in en dit bespreken we in het ‘live’ gedeelte. In dit capaciteitenonderzoek kijken we naar:
  – het analytisch vermogen
  – het kunnen prioriteren en overzicht bewaken
  – helikopterview kunnen aannemen
 2. Met een persoonlijkheidsonderzoek kijken we naar attitude, gedrag en persoonlijke voorkeurstijlen van de kandidaat in kaart op het gebied van:
  – denk en werkstijl
  – werkhouding
  – kwaliteitsgerichtheid
  – interactie, etc.
 3. En met de motivatiescan kijken we naar:
  – waar krijg je energie van
  – wie of wat daagt jou uit
  – wat kost jouw juist energie op het gebied van werkinhoud, mensen en werkomgeving

De kandidaat vult deze vragenlijsten dus vooraf in en we bespreken de resultaten tijdens het ‘live’ gedeelte.

Live met de assessmentpsycholoog

Tijdens het ‘live’ gedeelte interviewt de assessment psycholoog de kandidaat en doen we business simulaties. Maar pas nadat we de tijd hebben genomen voor  ontvangst en uitleg. We willen namelijk dat kandidaten zoveel mogelijk zichzelf zijn en zich vrij voelen om te bewegen en te communiceren zoals ze altijd doen.

 1. Door praktische oefeningen en rollenspelen (inclusief assessment acteur) kijken we naar gedragsvaardigheden als:
  – coachen op ontwikkeling van medewerkers en resultaten
  – oplossingsgericht en besluitvaardig optreden
  – adviseren en richting geven
  – samenwerken, etc.
 2. We kijken of de vereiste competenties van de kandidaat passend zijn bij de functie, we vragen gericht naar de ervaringen en de ambities van de kandidaat.
 3. Direct na afloop van het assessment volgt de persoonlijke terugkoppeling. Hierbij koppelen we de resultaten en de eerste aanzet van het advies terug en beantwoorden we ook nog eventuele vragen van de kandidaat. Het assessment rapport is dan inhoudelijk geen verrassing meer en de ervaring leert dat het assessment rapport dan vlot geaccordeerd wordt en door kan naar de opdrachtgever.

Wie zijn er bij het assessment aanwezig?

Bij een assessment zijn aanwezig de assessment psycholoog en een acteur.

 • De assessment psycholoog is de psycholoog die het assessment afneemt en beoordeelt.
 • De assessment acteur wordt ingezet om een dynamische en realistische omgeving te creëren waarin de kandidaat zijn of haar vaardigheden kan laten zien. Bijvoorbeeld door een gesprekspartner (klant, collega of leidinggevende) te spelen, afhankelijk van de situatie.

Hoe kan ik me voorbereiden op het assessment?

Wil je graag oefenen voor een assessment, dan zijn er verschillende websites en bronnen beschikbaar waar je oefenmateriaal kunt vinden voor de verschillende onderdelen van een assessment. Enkele voorbeelden zijn:

 • Psychometrische tests: Websites zoals 123test.nl en TalentQ bieden oefenmateriaal voor capaciteitentests.
 • Interview vragen: Je kunt oefenen door typische interview vragen te bekijken en je antwoorden te oefenen. Ook kun je kijken naar de STAR-methode (Situation, Task, Action, Result) om gestructureerd te antwoorden op gedragsgerichte vragen.
 • Rollenspellen: Probeer situaties uit je dagelijkse leven na te bootsen en bedenk hoe je zou reageren. Dit kan helpen om je voor te bereiden op rollenspellen tijdens het assessment.

Maar belangrijker nog: Zorg dat je goed uitgerust naar het assessment komt en wees klaar om je vaardigheden te laten zien. Het allerbelangrijkste is, wees gewoon jezelf! Wees eerlijk en authentiek. Met een positieve instelling en goede voorbereiding kun je met vertrouwen het assessment tegemoet gaan.

Wat gebeurt er na afloop van het assessment?

Na een intensieve periode van testen en gesprekken is het tijd om het assessment af te sluiten. Maar wat gebeurt er eigenlijk nadat het rapport is opgemaakt? Dit zijn de stappen die volgen na het einde van het assessmentproces:

 1. Rapportage en feedback

Het assessmentrapport wordt opgesteld door de assessment psycholoog. Dit rapport bevat een gedetailleerde analyse van de resultaten van de verschillende onderdelen van het assessment. Vervolgens ontvangt de kandidaat het assessment rapport. Als de kandidaat hierover nog vragen heeft, dan krijgt de kandidaat de gelegenheid om deze vragen te stellen en eventuele misverstanden op te helderen. Pas als de kandidaat akkoord gaat met de bevindingen in het rapport, wordt dit doorgezet naar de opdrachtgever.

 1. Besluitvorming

Op basis van het assessmentrapport kunnen HR-professionals en andere betrokkenen beslissingen nemen over de kandidaat. Dit kan bijvoorbeeld gaan over plaatsing in een bepaalde functie, ontwikkelingsmogelijkheden of loopbaantrajecten. Het assessmentrapport dient als een objectieve bron van informatie om weloverwogen beslissingen te nemen.

 1. Opvolging en actieplan

Na het assessment is het belangrijk om de resultaten te blijven volgen en op te volgen. Bijvoorbeeld door een ontwikkelingsplan op te stellen om de ontwikkelpunten aan te pakken of om de voortgang te monitoren. Zo wordt het assessment niet alleen gezien als een eenmalige gebeurtenis, maar als een startpunt voor verdere groei en ontwikkeling.

Dankzij onze combinatie van een zorgvuldig assessmentproces en een doordachte persoonlijke werkwijze, waarderen zowel kandidaat als opdrachtgever ons gemiddeld met een 8,5.

Wij zijn Buro Schuite.