De laatsten keren terug van skivakantie en afgelopen week hebben we de klok een uur vooruit gezet. Je handschoenen en muts liggen al aardig wat stof te vergaren in de hoek. En zodra dat waterige zonnetje doorbreekt, voelen we het aan alles. Het voorjaar is begonnen.

En ja, dan gebeurt het: het begint te kriebelen.

Bij sommigen is dat het teken dat er een voorjaarsschoonmaak aankomt. Maar anderen duiken er dieper in. Wordt het niet eens tijd voor écht iets anders? Zoals een carrièreswitch?

Je voelt een sparkle.

Alleen al de gedachte aan een wending in je carrière geeft je een energieboost in je binnenste.

Maar in no time slaat je hoofd aan: je hebt net nieuwe kozijnen, dus een deel van je salaris inleveren klinkt niet echt aantrekkelijk. Je kunt nu bovendien lekker op de fiets naar je werk, zie dat nog maar een keer te krijgen. En je privésituatie is zo al uitdagend genoeg. Dus…. misschien toch maar gewoon blijven zitten waar je zit?

Het is moeilijk om jezelf los te maken van hetgeen je al kent. Het liefst wil je zekerheid inruilen voor zekerheid. Erop kunnen rekenen dat het beter wordt dan het nu is.

Op zo’n manier je carrièreswitch starten? Dat kan.

Hoe? Met gestructureerde loopbaancoaching.

De structuur van zo’n traject biedt je de zekerheid dat je met je carrièreswitch dáár uitkomt waar je wezen moet én dat je de juiste stappen neemt in de juiste volgorde. Om te beginnen pak je je eigen aannames aan die je in je hoofd maar vluchtig hebt verkend:

  • Ik heb niet alle vereiste kwaliteiten.
  • Past het werk dat ik ambieer wel bij mij?
  • Het is vast lastig om aan zo’n baan te komen.

Tijdens het coachingsprogramma doe je ook onderzoek naar jouw eigen drijfveren en kwaliteiten: waar ben je nu echt goed in en waar krijg je energie van in deze fase van je loopbaan? De coach helpt jou om verder te kijken dan het bekende door onderzoekende vragen te stellen en te spiegelen. Misschien lang vergeten kwaliteiten en prestaties komen aan het licht en samen pluis je uit wat deze jou zeggen. Ook onderzoek je waar jouw energie van gaat stromen en hoe je dat − realistisch − kunt inzetten in je huidige of toekomstige werk. Blijf het dan alleen bij praten? Nee hoor, je zet stappen die je zekerheid geven over je beslissing. Bijvoorbeeld door gestructureerde opdrachten waarmee jij jouw gedachten ordent, aannames in kaart brengt en achterhaalt welke informatie over de arbeidsmarkt nog mist. Een andere actie is het voeren van een gesprek met iemand uit de door jou gewenste beroepsgroep. Misschien kan je zelfs een dag met hem of haar meelopen. Het resultaat daarvan is dat je een fundament bouwt onder jouw carrièreswitch. Ondertussen verbreed jij je scope en ontdek je opties waar je nog niet aan had gedacht. Met meer zelfkennis, meer inzicht in de taken van die gewenste functie en mogelijke alternatieven bouw je dus eerst aan een nieuw schip voor je het oude achter je verbrandt.

Carriereswitch: daar gaat wel één moedige stap aan vooraf.

Een carrièreswitch begint met een kleine stap waar enig lef voor nodig is: loop eerst eens binnen bij je manager of bij HR om te vertellen dat je je verdere ontwikkeling wilt onderzoeken. Hoewel… zoveel moed vergt dat nou ook weer niet. Ontwikkeling nastreven en initiatief nemen is in de ogen van je werkgever en HR namelijk altijd een goede zaak. Je tekent niet voor: waar is hier de uitgang? Je zegt: ik ben nieuwsgierig. Geef gehoor aan die nieuwsgierigheid en ga. Carrièreswitch, here i come!

Wij zijn Buro Schuite

PS Benieuwd hoe loopbaancoaching bij Buro Schuite eruit ziet? Zo doen wij dat >>