Het is 10.00 uur op een dinsdagmorgen. Je schenkt jezelf een kop koffie in. Ondertussen wapper je met je hand in de lucht naar een vlieg. Wanneer je weer achter je bureau zit en opkijkt, zie je dat de vlieg op de muur landt. Hij strijkt zijn vleugels glad en werpt een blik in de kamer. Wist je dat vliegen een gezichtsveld hebben van bijna 360 graden? Er ontgaat vliegen weinig. Wat denk je dat hij ziet als hij naar jou kijkt? Een carrièretijger, iemand met zorgen, een atleet, een vrolijke bezige bij, een medewerker vast-in-de-waan-van-de-dag, een muurbloempje? En welk verlangen hangt boven deze persoon?

Waarom is zelfreflectie nodig?

Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Iemand die aan zelfreflectie doet en actie neemt op de bevindingen, ontwikkelt zich als een speer. Door kritisch te kijken naar jezelf én jezelf ter discussie te stellen, ontdek je namelijk niet alleen waar je talenten liggen, maar neem je ook je zwaktes en verbeterpunten onder de loep.
Zelfreflectie doe je niet alleen door goed in de spiegel te kijken, maar ook door aan anderen te vragen hoe zij tegen jou aankijken. Een simpele vraag die interessante informatie oplevert. Je krijgt eigenschappen bevestigd die je diep van binnen wel wist, maar het wordt ook duidelijk welke aannames je doet. Je vult namelijk vaak in wat je denkt dat je moet doen in je huidige rol. Ook denken de meesten te weten wat anderen van hen denken. Zonder zelfreflectie blijf je gevangen in dat beeld dat je zelf geschapen hebt. Pas als je de moed hebt om naar jezelf te kijken, zie je je eigen patronen. Daardoor ontstaat ruimte om aan de knoppen te draaien en ontdek je nieuwe mogelijkheden en kansen. Dat gun jij jezelf toch ook? Dus gooi die blinde vlekken overboord en ontwikkel jezelf tot een krachtige, zelfbewuste persoonlijkheid.

Dat klinkt waardevol. Waarom doen we het dan niet vaker?

Zelfreflectie voelt alsof je in een dierentuin bent, maar dan aan de andere kant van het raam zit. Het is doodeng om te zeggen: dit ben ik, kijk maar eens goed en geef je ongezouten mening. Je weet niet waar de ander mee gaat komen. Er komen dingen naar boven waar je geen grip op hebt. Dat maakt zelfreflectie tot een deep dive in het onbekende. En zo open en eerlijk naar jezelf kijken, vergt ook moed. Want toegeven waar je goed in bent, is één ding. Vertellen waar je tegenaan loopt of ronduit moeilijk vindt, is een tweede. Zelfreflectie impliceert bovendien verandering. Je kunt niet meer niet-weten wat je weet. Wie weet ontdek je dat de rol die je nu vervult niet het beste in jou naar boven haalt. Dat de bedrijfscultuur minder goed bij je past. Of dat ….
En daar moet je dan wat mee. Maar laat je daardoor niet tegenhouden. Je kunt namelijk heel goed op een laagdrempelige manier met zelfreflectie beginnen.

Drie tips voor zelfreflectie

Wist je dat het voorjaar het beste moment is voor goede voornemens? De natuur ontwaakt, het is een uur langer licht en daardoor neemt de energie toe. Dus pak je agenda erbij en plan iets nieuws in: een reflectiemoment. Met deze drie tips ga je in een rustig tempo, maar doelgericht aan de slag met zelfreflectie:

  1. Stel jezelf de vraag: Ben ik mijn rol anders gaan invullen of doe ik nog steeds de dingen op dezelfde manier?
  2. Om meer inzicht te krijgen in jezelf, is het waardevol om daarnaast twee anderen de vraag te stellen: “Wat zie je als je naar mij kijkt?” Laat hen weten dat je op zoek bent naar opbouwende feedback, en geef aan dat dit de eerste keer is dat je dit doet. Luister gewoon rustig en is het niet duidelijk stel dan een vraag ter verheldering, verdedig jezelf niet. Het gaat hier immers niet om het vinden van de waarheid.
  3. Zijn de uitkomsten binnen? Vraag bij onduidelijkheden om een toelichting en laat de feedback daarna eerst even bezinken. Je hoeft echt niet meteen rigoureuze stappen te ondernemen op basis van de uitkomsten. De nieuwe kennis die je hebt opgedaan, zet namelijk onbewust al van alles in beweging.

Wij zijn Buro Schuite