Pling!

In mijn inbox verschijnt een bericht van Deventer Schouwburg waar ik de voorstelling van Youp heb gezien. Was alles naar wens geweest? Terwijl ik het lees, trekt een tweede mail mijn aandacht, deze is van de orthodontist. Hoe ik de dienstverlening in het afgelopen halfjaar heb ervaren.

Ik kijk naar beide e-mails en denk aan het evaluatieformulier dat thuis op me ligt te wachten. De basisschool wil weten wat mijn dochter vindt van de overgang van het PO naar het VO. Is die een beetje goed verlopen? Yup, we zitten weer op de helft van het jaar. Zo vlak voor de zomervakantie maken veel organisatie de halfjaarlijkse balans op: hoe hebben we het gedaan met z’n allen? Heel eerlijk: als ik die vragenlijst zie, is mijn eerste reactie:

 

Zucht.

Hoeveel tijd gaat me dit kosten?

En toch is het goed om de evaluatievragen wel te beantwoorden én om ook zelf de balans op te maken. Bijvoorbeeld met je eigen afdeling. Zo halverwege het jaar is namelijk een mooi moment om bij te sturen en daar de tweede helft van het jaar van te profiteren. Neem nou de krapte op de arbeidsmarkt. Sta er eens bij stil hoe je daar als organisatie mee omgaat. Ben je non-stop heel hard aan het rennen, dan loont het om te verkennen of dat anders kan. Je kunt trouwens jezelf ook evalueren. Hoe heb je het eigenlijk gedaan in de afgelopen maanden? Dat antwoord wint aan kracht als je die vraag of vragen uitzet bij anderen. Je sluit dan aannames en vooringenomen beelden uit. Denk je nu: jemig, hoe doe ik dat dan?

 

Wij hebben een paar tips

 

  • Stel enkele mensen in je omgeving een aantal vragen via MS Forms. Denk eraan: niet te moeilijk en uitgebreid maken. Keep it lean & mean.
  • Nog zo’n handige tool is de 360 graden feedback. Hoe die in z’n werk gaat, leggen we hier
  • Vind je deze twee suggesties te veel gedoe? Kijk dan eens in je agenda: wat heb je in de komende week/weken gepland staan met je team? Denk aan een zomerbbq, een vrijdagmiddagborrel of de laatste teammeeting. Bedenk vervolgens een paar vragen over het afgelopen (half)jaar en laat jouw collega’s daarop reageren door een kaartje op te houden met JA, NEE of MWOAH. Super laagdrempelig en wedden dat je daar één of twee dingen uithaalt die je een rijker beeld geven, jouw blinde vlek verkleinen of een aantal aannames doen herzien?

Het enige dat jij dan nog hoeft te doen is de belangrijkste punten noteren zodat je ze na de zomervakantie (nee, niet nu al!) kunt oppakken.

 

 

Wij zijn Buro Schuite