Ben Tiggelaar publiceerde een tijdje geleden een artikel over de rol van de teamleider. Een cruciale functie, constateert Ben. En daar zijn wij het helemaal mee eens. Teamleiders staan vol in de wind. Zij krijgen de dagelijkse beslommeringen van de werkvloer over zich heen Lees: irritaties over de planning, capaciteitstekorten, het niet investeren in een nieuw registratiesysteem of die nieuwe heftruck. Daarnaast draaien ze mee in het politieke spel dat gespeeld wordt op managementniveau.

 

Er geldt op managementniveau een haal- en brengplicht.

 

Teamleiders moeten verantwoording afleggen, jaarplannen schrijven, budgetten verklaren en overtuigingsstrategieën uit de mouw schudden om extra budget of mankracht te regelen. Er is ook niemand in de organisatie die zoveel contact heeft met zoveel verschillende doelgroepen als een teamleider. Naast directe medewerkers op de afdeling en de manager, zijn dat collega-teamleiders en soms zelfs opdrachtgevers, klanten en leveranciers. Dus als er íets is dat teamleiders nodig hebben, dan is het wel goede communicatievaardigheden om te kunnen informeren, afstemmen, onderhandelen en overtuigen. Helder, krachtig en flexibel.

 

Waar sta jij in dat krachtenveld?

 

Hoe jij denkt dat jij je werk doet, is een optelsom van losse opmerkingen van collega’s en zelfkennis. Sta jij daarnaast wel eens stil bij jouw blinde vlek? Die heb je niet? Think again. Vrijwel iedereen heeft zo’n vlek. Die vlek verdwijnt namelijk pas als je actief navraag gaat doen in je omgeving naar hoe zij het vinden om met jou te werken. En heb je dat eenmaal gedaan, dan ontstaat er na x jaar weer een nieuwe vlek. De oplossing? Maak een rondje langs de velden met een 360 feedback. Al je aannames worden getoetst, het levert complimenten op én handige suggesties en tips waarmee je verder kunt. Zo kan het best zijn dat jouw collega’s op de afdeling vinden dat je goed zichtbaar bent, maar dat je manager aangeeft dat ze je alleen maar ziet als zij een afspraak met je maakt. Misschien is dat een bewuste keuze van je, maar het feit dat ze je minder ziet dan ze wenselijk vindt, betekent dat je haar gunstiger stemt als je wat vaker bij haar binnenloopt. En dat draagt weer bij aan een goede onderlinge verstandhouding. Wat dacht je van eerder toestemming voor uitbreiding van je capaciteit of budget voor die nieuwe machine?

 

Hoe 360 graden feedback werkt? Appeltje, eitje.

 

Je vult in twintig minuten een online vragenlijst in over jezelf met betrekking tot een aantal gedragingen die betrekking hebben op je functie. Diezelfde vragen zet je ook uit onder de mensen waarmee je samenwerkt: een aantal collega-teamleiders, je leidinggevende, je werknemers en misschien zelf iemand daarbuiten zoals een leverancier. Alle antwoorden bij elkaar leveren een verslag op waarin staat hoe jij jezelf waardeert en hoe jouw omgeving jou (anoniem!) waardeert. Zij mogen bij het invullen van de vragenlijst ook zaken erbij schrijven om iets toe te lichten en vaak is dat waardevolle informatie.

Natuurlijk kun je ook persoonlijk een rondje maken langs je collega’s. Maar dat kost veel meer tijd en de feedback wordt nergens vastgelegd en is dus niet na te lezen. Het verslag van een 360 graden feedback is bovendien een ideale grondlegger om met je leidinggevende in gesprek te gaan over jouw ontwikkeling.

 

Eng? Welnee!

De resultaten van een 360 graden feedback zijn namelijk niet goed of fout. Bij het beantwoorden van de vragenlijst gaat het namelijk om de beleving van anderen van wat jij laat zien in jouw functie. Het zet als het ware een spotlight op jouw meerwaarde en op kansen om elkaar nog beter te vinden. En het goede nieuws is: het kost je maar een halfuurtje om die eerste stap te zetten. Dus:

 

  • Heb je de neiging om je eigen ontwikkeling uit te stellen?
  • Word jij ook geleefd door de waan van de dag?
  • Merk je dat functioneringsgesprekken met jouw manager te algemeen zijn (of zelfs helemaal niet worden gevoerd)?

 

Heb je twee keer of vaker JA geantwoord, dan is een 360 graden feedback echt wat voor jou. Wil je eerst meer weten, bijvoorbeeld hoe zo’n verslag eruit ziet, stuur dan een e-mail naar Carin: carin@buroschuite.nl.

 

 

Wij zijn Buro Schuite