Stel, je hebt extern gesolliciteerd op die fantastische baan waar je al zo lang naar op zoek was en een selectie assessment maakt deel uit van de sollicitatieprocedure. Of je moet binnen je huidige organisatie een selectieprocedure doorlopen om in aanmerking te komen voor een andere functie. Zo’n assessment is natuurlijk best spannend. Het is nu eenmaal niet je dagelijks werk. Hoe zorg je er nu voor dat je optimaal presteert op het moment suprême? In deze blog krijg je drie ultieme tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Tip 1 – Vraag het assessment profiel op

Vraag vooraf bij de organisatie waar je gaat solliciteren het assessment profiel op zodat je precies weet op welke competenties je tijdens het assessment beoordeeld wordt. Ook al staan deze meestal wel in de advertentie genoemd, vaak wijken de competenties waar de psycholoog op filtert iets af van die in de advertentie. Durf het assessment profiel dus op te vragen! Dan weet je precies waar de psycholoog op filtert om de gedroomde kandidaat te vinden.

Tip 2 – Oefen jezelf in het maken van tests

Het doen van een selectie assessment is niet je dagelijks werk. Logisch dus dat je je een beetje gespannen en onwennig voelt. Dus zodra je weet op welke competenties je beoordeeld zult worden, kun je gericht gaan oefenen met het maken van selectietests. Dat geeft je meer zelfvertrouwen tijdens het eigenlijke assessment. Meestal biedt het assessmentbureau wel een test aan, maar je kunt er ook zelf een uitzoeken op www.123test.nl. Het maakt niet uit dat dit niet exact dezelfde vragen zijn als tijdens het assessment. Het gaat om het oefenen. Hierdoor kun je tijdens het assessment de vragen meer ontspannen beantwoorden omdat de situatie niet meer zo onbekend voor je is.

Tip 3 – Een selectie assessment is ook een leermoment

Het lijkt misschien een open deur; maar wees jezelf tijdens het assessment. Hou de functie-eisen voor ogen en benoem daarbinnen zo goed mogelijk wat in een bepaalde situatie jouw voorkeursgedrag zou zijn. Als je namelijk sociaal gewenste antwoorden geeft, wordt dit zichtbaar in de testresultaten en gaan alle waarden naar ‘gemiddeld’en loop je misschien die leuke baan mis.

Ook al gaat het om een selectieproces, je kunt als kandidaat zo’n assessment ook gebruiken voor je eigen ontwikkeling. Durf daarom vragen te stellen als je iets niet begrijpt. Of als je het ergens niet mee eens bent. Ook als je het testrapport al in handen hebt. Bij Buro Schuite is het altijd onze intentie dat kandidaten iets leren van een assessment. Dus durf te vragen en je eigen mening te geven. Dit is zowel in jouw belang als in het belang van je werkgever.

Meer weten over ons selectie assessment?

Ondanks de huidige krappe arbeidsmarkt wil je als HR Manager wel kritisch kijken naar de mensen die je aanneemt. Selectie assessments zijn er in vele soorten en maten. Van heel uitgebreid naar heel toegespitst op één competentie. Wil jij weten of een kandidaat past bij de ambitie van je organisatie? Doe de check! Bel ons gerust. Dan kijken we samen welk selectie assessment het beste bij jouw behoefte op dit moment aansluit. Wij zijn Buro Schuite.