Elke sector claimt het: duurzame inzetbaarheid. Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen fris en fruitig blijven en je over een paar jaar niet met een ingedut gezelschap zit? En hoe maak je duurzame inzetbaarheid tot uitgangspunt binnen jouw organisatie? We geven je drie tips.

Tip 1. Begin bottom up

Verandering begint op individueel niveau! Bij de medewerker zelf dus. Stimuleer binnen de organisatie dat medewerkers zelf de verantwoordelijkheid en regie pakken over hun loopbaan. Vaak willen mensen wel werken aan hun eigen ontwikkeling, maar ze weten niet altijd hoe of waar te beginnen. Onze ervaring is dat medewerkers bijna altijd nieuwsgierig zijn naar: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik nog meer? De antwoorden hierop komen niet van de ene op de andere dag. Dit is een bewustwordingsproces. Dit proces kun je faciliteren en begeleiden. Bijvoorbeeld door mensen een talent assessment te laten doen. Door vervolgens iemands talent te laten aansluiten op de functie die hij of zij heeft of ambieert, kunnen mensen langer werken, met meer plezier.

Tip 2. Maak ieders talent zichtbaar

Dit zichtbaar maken van talenten kun je dus doen door een individu of een selecte groep binnen je bedrijf de mogelijkheid te bieden een talent assessment te doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om een ‘Vlootschouw’ te laten uitvoeren. Daarnaast kunnen tools als ‘360 feedback’ en ‘Insights Discovery’ waar Buro Schuite gebruik van maakt, ingezet worden. Zo krijg je als manager niet alleen inzicht in de talenten van je mensen maar ook in hun groeipotentieel. Met deze kennis kun je vervolgens daadwerkelijk gaan sturen op duurzame inzetbaarheid.

Tip 3. Vraag commitment

Hebben je mensen eenmaal een loopbaan- of talenttraject doorlopen, dan wil je natuurlijk kunnen oogsten wat je gezaaid hebt. Daarom zal duurzame inzetbaarheid een vast onderdeel van het beleid moeten worden. Vraag dus commitment bij het management en de directie. Doe bijvoorbeeld een programmavoorstel met realistische stappen voor duurzame inzetbaarheid. Maak daarbij inzichtelijk wat het de organisatie opbrengt of bespaart.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid?

Wil je weten welk assessment het best bij de doelen van jouw organisatie past? Bel ons gerust. Dan kijken we samen hoe we duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie op de kaart kunnen zetten. Wij zijn Buro Schuite.