September is a busy month.

Na weken van flierefluiten, op je flipflops de dag doorslenteren en de avonden eindeloos verlengen met ‘vooruit nog ééntje dan’, begint het gewone leven weer te draaien. Etentjes, feestjes en verjaardagen worden alvast ingepland en ook de eerste werkdag komt in zicht − of misschien heb je ‘m al gehad. Net als de Sunday Blues, zoals de avond voor je eerste werkdag wordt genoemd. Ineens is het er, de onrust in je lijf, die vage buikpijn, en je weet: de pauze is voorbij.

 

Het is tijd voor fase 2.

Zeg eens eerlijk: hoe zit jij er nu bij? Behoor jij tot de groep die het liefst nog een week aan de vakantie vastplakt of zit je zo vol ideeën dat je niet kunt wachten om weer te beginnen? In beide gevallen ben je niet de enige. Dat doet vakantie met je. Tot die laatste werkdag aanbreekt, zit je in een cadans waarin nauwelijks tijd is voor reflectie. Eenmaal aan de rand van het zwembad, met je gezicht in de zon ga je landen, voelen, en − nondeju − eindelijk eens helemaal, volledig en tot in je kleine teen ontspannen.

 

Je dagen zijn als een blanco vel.

Het contrast met de rat race van het bedrijfsleven is enorm. Dat kan je energie geven óf je doen wensen dat je vakantie nog even voortduurt. Wij pleiten daarom voor een warming up. Dat doe je tenslotte in de sportschool ook voorafgaand aan een intensieve workout. Easier said than done? We helpen je een handje.

 

De warming up

#1. Ook al bruis je van de energie en zit je hoofd vol ideeën: de warming up mag je niet overslaan. In de sportschool ga je tenslotte ook niet gelijk na binnenkomst 100 kg optillen. Niemand is gebaat bij een collega die als de vleesgeworden versie van Road Runner de organisatie instuift en veertien taken en projecten tegelijk oppakt. Dat leidt namelijk alleen maar tot to do-lijstjes waar geen eind aan komt en het vooruitzicht dat je op een uitgebluste maandagmiddag in oktober moet concluderen dat meer dan de helft nog steeds niet is afgerond. Intenties zijn mooi, maar doseer en focus. Dat is fijn voor je brein, prettig voor je lijf en relaxed voor je omgeving.

 

#2. Het tweede onderdeel van je warming up draait om afstemming. Om je plannen te realiseren heb je de medewerking van anderen nodig. Ga met een paar collega’s van de andere afdeling een broodje eten en bespreek wat er op stapel staat in tweede helft van 2022. Waar heb je elkaar nodig? Liggen daar nog kansen of zijn er juist zorgen? De grootste campagne die Sales begin november wil lanceren betekent altijd wat voor Planning en Productie. In hoeverre past dat? Dit bepaalt je keuze: wat gaan we wel doen, wat niet en wat passen we aan zodat het een succes wordt?

 

#3. Ach, die krappe arbeidsmarkt. Plan A, B en C móeten gerealiseerd worden voor december. Je hebt die extra handjes vandaag nog nodig. Let op: blijf kritisch op wie je aanneemt (bijvoorbeeld door een kandidaat een assessment te laten doen) en wees realistisch. Zijn de ambities nog wel haalbaar of is het slimmer ze iets naar beneden bij te stellen voordat je elkaar over de kling jaagt? Het is ongekend hoeveel 28-jarigen overspannen thuiszitten. Er is niks mis met bijstellen en bijsturen als je daardoor de plannen die je wel gaat uitvoeren tot een succesvol eind kan brengen.

 

Heb je de warming up doorlopen en staan  de piketpaaltjes in de grond? Dan is het nu alleen nog een kwestie van doen. Enjoy the workout!

Wij zijn Buro Schuite