Onze 6 ultieme tips voor millennials en hun leidinggevenden

 

Steeds meer millennials doen hun intrede in de arbeidsmarkt. En steeds meer organisaties ervaren de typische kenmerken van deze generatie. De meeste vragen die leidinggevenden ons stellen gaan over het vergroten van de weerbaarheid van deze jongeren op de arbeidsplek. Ze lijken maar moeilijk om te kunnen gaan met feedback. En bij ongezouten kritiek heb je het nakijken. Vallen en weer opstaan lijkt niet in hun DNA te zitten. Hoe kan dat? En valt er wat aan te doen?

 

Millennials zijn van het type ‘the sky is the limit’.

Ze hebben grootse plannen en combineren dat met een enorme hang naar perfectie. Een niet geheel ongevaarlijke combinatie, want daarbij hulp vragen is not done. Komt er dan een tegenwindje dan zijn ze volledig van de wap. Ondertussen houden millennials een moordend tempo aan en als ze vallen, dan vallen ze hard. Dat kun je maar beter voorkomen. Hoe? Alle hobbels voor ze egaliseren is in elk geval niet de oplossing. En ze vrijwaren van kritiek ook niet. Toch wil je een constructieve zakelijke relatie opbouwen en ervoor zorgen dat de millennial z’n talenten optimaal inzet én weer opstaat als-ie op z’n plaat gaat.

Wij geven je onze 6 ultieme tips. Twee voor jou als leidinggevende en vier die je kunt meegeven aan de millennials in jouw team.

 

Tips voor jou als leidinggevende:

  1. Denk na over hoe je feedback geeft. Geef wel kritiek, maar geef constructief kritisch feedback: hard op de inhoud, zacht op de relatie.
  2. Geef het goede voorbeeld. Normaliseer een fout of een tegenvaller door vergelijkbare situaties aan te halen en wees open over eigen fouten en dat je daarvan hebt geleerd. Hoe opener jij bent over je eigen blunders, hoe harder ze erom kunnen lachen, en hoe meer ze er vaak van leren. Dat relativerende is namelijk precies wat een millennial nodig heeft.

 

Tips aan de millennials in jouw team:

  1. Neem niet te veel hooi op je vork. Minder is beter. Stel je doelen dus naar beneden bij en leg ze dan nog eens naast je collega of je leidinggevende. Zo check je of ze echt realistisch en haalbaar zijn. Schrap daarna gerust nog wat.
  2. Relativeer door je blunders te delen met je peers. Of zoek een senior en vraag waar hij van geleerd heeft. Niks zo fijn als horen dat anderen ook al eens onderuit zijn gegaan.
  3. Dus doe jezelf een lol en ga eens lekker ontspannen. (millennials zitten veel in hun hoofd en sporten is dan ook heel belangrijk.) Bedenk daarna welk element er in die ontspannende activiteit zit dat je kunt meenemen naar je werk. Denk eens aan een groeps-challenge, of samen een gezonde lunch bereiden.
  4. De laatste tip is een moeilijke, maar wel een belangrijke: accepteer dat het eindresultaat niet altijd een negen verdient, maar een zes of een zeven. Zet op een rijtje wat beter had gekund en profiteer daarvan op weg naar je volgende doel. Zo werk je langzaam maar gestaag aan het verhogen van de kwaliteit van je werk én aan het verbeteren van je eigen veerkracht.

 

Wij zijn Buro Schuite.