Gezocht: Ervaren people manager

  • analytisch sterk, zorgvuldig en resultaatgericht
  • Gevoel voor politieke processen
  • Zelfstarter, uitstekende interpersoonlijke vaardigheden, communicatief sterk in Nederlandse en Engelse taal

Herken je ‘m? Vast wel. Vroeger, in het precorona-tijdperk, hadden zulke functieprofiel teksten een aardig lange houdbaarheid. Maar anno 2021 zijn takenpakketten en de manier waarop je daar handen en voeten aan geeft flink veranderd. Zo moeten leidinggevenden online motiverende gesprekken kunnen voeren en vergaderingen leiden. Diverse, hele goeie mensenmanagers zijn daardoor in 2020 al behoorlijk op hun plaat gegaan omdat ze het digitaal niet kunnen overbrengen. Zaak dus om je functieprofiel op de kop te gooien. Want doe je op basis van zo’n oudbakken functieprofiel een vacaturetekst de deur uit, dan trek je zonder twijfel de verkeerde kandidaten aan.

 

Goed sturen, communiceren en motiveren

‘Normaal gesproken had ik zijn functioneren al lang bespreekbaar gemaakt. Dan hadden we nog een cappuccino genomen na de lunch en was het al lang onderwerp van gesprek geweest.’ Maar tussen wat normaal was en is, zit een groot verschil. We moeten onszelf losweken van de ideale sociale context die altijd voorhanden was en van het gemak van een omgeving waarin je moeiteloos zulke gesprekken voert. Dat belangrijke gesprek moet nu online en de juiste sfeer moet je zelf creëren.

 

Laat techniek voor je werken

Ook online vergaderingen vragen om een andere aanpak. Een manager moet verschillende werkvormen kunnen toepassen zoals ‘Pak iets roods als je het er niet mee eens bent en iets groens als je ermee instemt’. Dat klinkt simpel en misschien zelfs kinderachtig. En waarschijnlijk denk je nu: is dat nou nodig? Ja, dat is het. Het zorgt namelijk voor dynamiek en houdt je collega’s bij de les. Wat je wilt is een manager die online didactisch gericht is, die kan spelen met werkvormen en visualisaties, en die techniek inzet om iedereen aangehaakt te houden.

 

Functieprofiel: wat pas jij aan?

Onze conclusie is dan ook: veel 2019-mensmanagers zijn niet meer geschikt als 2021-mensmanager.

Aan jou de uitnodiging: wat ga jij aanpassen in je functieprofiel?

En krijg je nu al de kriebels over hoe je in vredesnaam die vaardigheden straks moet aflezen uit een cv en een interview? No sweat: vaardigheden als aanpassingsvermogen, de inzet van methodieken en wendbaarheid kun je heel goed laten testen met een assessment én ontwikkelen via coaching.

 

Wij zijn Buro Schuite.