Herinner jij je nog hoe je op je zestiende met een strak geföhnde kuif op zaterdagavond vol verwachting de nacht in fietste? Of hoe je op zondagmiddag met veel bravoure je eerste biertjes wegtikte in de voetbalkantine? Mooie momenten waren dat. Momenten die de jeugd van nu lange tijd heeft moeten missen. En helaas… zelfs nu de horeca weer open mag, houden sommige cafés en restaurants de deuren gesloten. Een deel van hun personeel is tijdens de pandemie gaan studeren, een ander deel is gaan werken in de zorg of vond een andere baan. Ook studenten lijken niet meer zo happig op een bijbaantje in hun stamkroeg als wij vroeger waren. Ze willen vooral aan de andere kant van de bar zitten met hun vrienden. Feesten. Let’s get the party started.

 

Begrijpelijk natuurlijk, maar juist zij zijn gebaat bij een bijbaan. Een plek waar ze ongebreideld aan hun interpersonal skills kunnen werken. Want lange dagen werken, je best doen om klanten tevreden te houden, even een tandje bijzetten als het druk is en daarna dat heerlijke gevoel van voldoening na een dag, avond of nacht hard werken? Dat is goud waard. Bijbaantjes zijn een fantastische leerschool. Je bluft je af en toe een slag in de rondte, gaat op je bek, krijgt complimenten en af en toe een grote mond, ontdekt hoe verschillend mensen zijn en hoe je daar handig gebruik van maakt, maar ook waar je eigen grenzen liggen en hoeveel je kunt. De vaardigheden die je daar opdoet, vormen een perfecte springplank richting de rest van je carrière. Want hoe beter je die skills ontwikkelt tijdens je studie, hoe makkelijker straks het onboarden gaat in je eerste baan of banen.

Daarom is dit blog vooral een oproep aan de ouders van de studenten van nu: spoor je zoon of dochter eens aan de horeca te steunen en zich te melden als afwashulp, ober of fietskoerier. Ze worden daar namelijk vooral zelf beter van. Hoe win-win wil je het hebben?

 

 

Wij zijn Buro Schuite.