Waar houd ik me eigenlijk aan vast in deze bijzondere tijd? Daar moest ik laatst aan denken. Sowieso zit ik deze weken meer in de reflectie stand dan anders. Bijvoorbeeld over de vraag: hoe vervul ik mijn rol thuis als homeschool moeder? En hoe pak ik deze crisis zakelijk aan? Welke veranderingen wil ik aanbrengen en wie kan me daarbij helpen? Wie moet ik nu extra aandacht geven? Allemaal vragen die deze dagen regelmatig voorbij komen. Vragen waarop mijn wijze grootmoeder een kloek antwoord zou hebben…

Ik merk dat ik persoonlijk goed gedijt in crisistijd. Ik krijg er meer focus van. Er is ook minder ruis op de lijn. Het is net of ik scherp stel en de rest; ruis of bijzaak, wegvalt. Herken je dat? Dit overpeinzend, moest ik ineens denken aan de drie ‘R-en’ van mijn oma: ‘Rust, Reinheid en Regelmaat!’ Ik heb haar er destijds wel eens mee geplaagd, maar haar woorden komen de laatste tijd regelmatig voorbij in mijn hoofd.

Rust

Ik ben veel aan het videobellen; met Teams, Whereby en Zoom. Heel eerlijk? Ik vind het super leuk! Ik leer opeens nieuwe dingen én … het lukt! Een heerlijk gevoel. Online Coaching, online intervisie en zelfs assessments doen we nu online. En met succes. Tuurlijk, mijn omzet is gedaald, maar we innoveren ons suf. Tegelijkertijd ben ik ‘s avonds moe; erg moe. En ik duik direct na kinderen m’n bed in. Want ik weet dat als ik dat niet doe, de bovenkamer minder helder werkt en ik vatbaarder ben voor virussen en ander onheil. Dus ‘s avonds schakel ik af. En ik slaap veel. Want genoeg rust is belangrijk in deze tijd.

Reinheid

Tsja, hier kunnen we inmiddels allemaal wel een boek over vol schrijven. We kennen de World Health Organization (WHO) en de RIVM richtlijnen. Dus; afstand houden, handen wassen en ontsmetten. En zoveel mogelijk thuis blijven. Ik hoop dat we het meer handen wassen ook na deze crisis in ere houden (ik zal nu niet zeggen dat mijn oma dat ook vaak riep, maar het is wél waar 😉 ). Een gedragsvaardigheid die veel levens, ook vroeger al, heeft gered. De kunst is om je gezond verstand te blijven gebruiken en niet door te slaan in die ‘reinheid’. Schiet niet in de paniek reflex; een eigenschap die ons homo sapiens niet vreemd is, maar blijf nadenken. Lees de RIVM richtlijnen en volg deze steady. Dan komen we er vast en zeker samen wel. Ik heb vertrouwen!

Regelmaat

Schakelen bij het verzetten van de klok naar winter- of zomertijd, na langer dan een dag ziek zijn, of na een lange vakantie. Heel eerlijk; ik ben er niet goed in. Ik raak volledig uit mijn ritme; mijn cadans van de dag. Zoals nu bij het verzetten van de klok naar zomertijd. Ik kom maar moeilijk uit bed, ben vermoeider dan anders en ik weet dat dit nog wel een weekje gaat duren. Maar dit ‘ongemak’ stelt weinig voor in vergelijking met de nieuwe realiteit van nu, waarin àlles anders is geworden. Alle structuur is weg. En ik merk dat ik deze nu niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn gezin thuis moet aanbrengen. Gelukkig gedijen zowel man (oké, hij bood enige weerstand: ‘moet dat nou, zo’n school schema?’) als kinderen er goed bij. Net als onze medewerkers en ikzelf.

Waar hou jij je aan vast?

Om je alvast een beetje op weg te helpen: stel jezelf aan het begin van je week de vraag: ‘wat gaan we doen deze week en welke resultaten gaat ons dit opleveren?’ Die resultaten hoeven niet altijd groots en meeslepend te zijn, maar wel concreet. Het geeft je dat fijne, opgeruimde gevoel dat je stappen maakt en dat je iets oplevert. Breng ritme aan in je week en in je dag is mijn advies. Dat geeft duidelijkheid, een tevreden gevoel en zeker ook hou vast in deze bijzondere tijd!

Hou vast aan: Rust, Reinheid en Regelmaat!

Tot slot; blijf gezond en wees lief voor elkaar. En als je even wilt sparren, vraag dan gerust een PEPtalk bij ons! (zie ons vorige blog voor meer info hierover) Wij zijn Buro Schuite.