Je hebt besloten dat het tijd is om aan jezelf te werken. Je wilt groeien, jezelf ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren, maar waar begin je? Het maken van een persoonlijk ontwikkelplan kan hierbij helpen. Hiermee vergroot je je zelfvertrouwen, verbeter je de relaties met anderen en creëer je meer kans voor groei. Denk je, dat wil ik inderdaad ook! In deze blog leggen we je graag uit hoe je een effectief plan opstelt.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je persoonlijke ontwikkeling een extra boost wilt geven door middel van een persoonlijk ontwikkelplan, bijvoorbeeld:

  • Je wilt jezelf verder ontwikkelen als werknemer.
  • Je wilt meer zelfvertrouwen krijgen.
  • Je wilt je communicatievaardigheden verbeteren.
  • Je wilt effectiever leren werken.
  • Je wilt gerichter plannen en prioriteiten stellen.
  • Je bent op zoek naar meer balans tussen werk en privé.

Stap 1: Waar wil je naartoe?

Voordat je begint met het opstellen van je ontwikkelplan, is het belangrijk om te bedenken waar je naartoe wilt. Wat zijn je doelen? Wat wil je bereiken op persoonlijk vlak en op professioneel vlak? Noteer deze doelen in specifieke, realistische en meetbare termen. Dit helpt bij het bepalen van de volgende stappen. Bijvoorbeeld: “Ik wil mijn leiderschapsvaardigheden verbeteren door het volgen van een leiderschapstraining en het nemen van verantwoordelijkheid voor een leidende rol in een project binnen zes maanden.”

Stap 2: Waar sta je nu?

Nu je weet waar je naartoe wilt, is het tijd om te kijken waar je nu staat. Beoordeel je huidige vaardigheden en competenties. Wat zijn je sterke punten en waar kun je nog aan werken? Denk na over wat je wilt bereiken in je persoonlijke ontwikkeling en waar je interesses liggen. Wil je bijvoorbeeld groeien op professioneel of persoonlijk vlak of wil je juist je kennis op een speciaal gebied vergroten. Maak een lijst van alle vaardigheden die relevant zijn voor je doelen en geef aan op welk niveau je ze momenteel beheerst. Bespreek dit ook vooral met je leidinggevende.

Stap 3: Verzamel feedback

Zoek vooral ook feedback bij anderen, zoals je leidinggevenden, collega’s, mentoren of vrienden, om meer inzicht te krijgen in je sterke punten en ontwikkelgebieden. Vraag hen ook om opbouwende kritiek en suggesties om je plan verder te verbeteren. Een goede leidinggevende kan je tevens helpen bij het identificeren van je sterke punten en je ondersteunen en aanmoedigen om je doelen te halen. Of bespreek met je leidinggevende welke trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden je werkgever je kan aanbieden bij het leren van nieuwe vaardigheden en het vergroten van je kennis.

Stap 4: Hoe ga je er komen?

Nu je weet waar je naartoe wilt en waar je nu staat, is het tijd om te bedenken hoe je daar gaat komen. Welke vaardigheden en kennis heb je nodig om je doelen te bereiken? Maak een actieplan van de stappen die je moet nemen om de benodigde vaardigheden en kennis te verwerven. Denk na over welke middelen en hulpbronnen je nodig hebt, zoals cursussen, boeken, mentorschap, netwerkmogelijkheden of het werken aan projecten die je helpen om te groeien.

Stap 5: Maak een planning

Nu je weet wat je moet doen om je doelen te bereiken, is het tijd om een planning te maken. Maak een lijst van alle stappen die je moet nemen en plan deze in. Geef hierbij aan wanneer je deze stappen gaat zetten en hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Maak de planning realistisch en haalbaar.

Stap 6: Implementeer je plan en houd je voortgang bij

Begin met het uitvoeren van je actieplan. Neem de nodige stappen, volg cursussen, oefen vaardigheden en zoek mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Het is belangrijk om je voortgang bij te houden. Hierdoor kan je zien waar je staat in je ontwikkelproces en of je nog op schema ligt. Houd bij welke stappen je hebt gezet en hoeveel tijd je hebt besteed. Evalueer regelmatig of je nog op schema ligt en of je je doelen hebt behaald.

Stap 7: Evalueer en reflecteer

Last but not least: Evalueer vooral ook regelmatig je voortgang en stel jezelf vragen als: “Ben ik op de goede weg om mijn doelen te behalen?” en “Welke obstakels ben ik tegengekomen en hoe kan ik ze overwinnen?” Reflecteer op wat je hebt geleerd en pas je plan aan op basis van nieuwe inzichten.

Checklist

Maak een plan om jezelf gemotiveerd en gefocust te houden, zelfs in moeilijke tijden. Wees flexibel. Belonen mag!
In onze Checklist Persoonlijk Ontwikkelplan vind je de belangrijkste elementen voor je Persoonlijk Ontwikkelplan op een rij!

Wil je meer weten over hoe wij bij je persoonlijk ontwikkelplan kunnen ondersteunen, neem dan contact met ons op.

Wij zijn Buro Schuite.