Je was je bewust van elke beweging die je maakte. Want hij − of zij − was er ook. Nonchalant liet je je blik over de mensenmassa glijden, om zo onopvallend mogelijk te ontdekken of hij keek. Het korte oogcontact, die eerste, snelle glimlach en als hij dan eindelijk naast je staat: zijn arm die ‘per ongeluk’ die van jou raakt. Flirten is heerlijk, al was het maar vanwege de kriebelende spanning in je buik, het verwachtingsvolle gevoel van ‘misschien…’.

Als organisatie die ontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan, willen we een lans breken voor flirtgedrag. Op dit moment staat flirtgedrag nogal onder druk als gevolg van de vele nieuwsberichten over grensoverschrijdende gedrag. Laat duidelijk zijn: zonder toestemming mag je nergens aanzitten en je moet je bewust zijn van je rol ten opzichte van de ander. Daar zijn we het intern bij Buro Schuite roerend over eens. Maar hoe voorkomen we verkramping? Mogen onze zonen straks nog wel flirten als ze in de kroeg staan? Leren is experimenteren. Om verder te komen moet je soms iets uitproberen. Je hengel uitgooien en dan hopen dat je beethebt. Stop daar alsjeblieft niet mee. Flirten hoort bij het leven.

Flirten doe je ook op je werk, met taken en verantwoordelijkheden. Je laat je verleiden tot ontwikkeling. Bij competentiegerichte coaching adviseren we het zelfs. Wacht niet tot een ander je vraagt voor iets, maar ga ‘ns proberen. Welke kennis zou je nog kunnen opdoen en welke vaardigheden zou je willen ontwikkelen? Dan kun je natuurlijk een bestseller van de lijst managementboeken in je winkelmandje gooien, maar je kunt ook het MT of je leidinggevende vragen of het mag en het gewoon doen.

Ervaring is zoveel rijker dan theorie.

Het is om die reden ook dat wij bij een assessment kandidaten niet alleen vragen laten beantwoorden, maar ook businesscases doen. Voer dat gesprek maar eens met die uitgebluste werknemer, sollicitant of high potential die wil gaan lopen. Ja eng! Maar het levert hele mooie ervaringen op. Bijna elke deelnemer zegt na afloop dat het super spannend was, maar ook verrassend leuk. Flirten met nieuw gedrag haalt je uit je comfortzone. Net als vroeger in de kroeg. Soms loop je een blauwtje en ontdek je dat je toch nog niet zover bent. En soms heb je succes en springt die nieuwe vaardigheid of rol zomaar bij jou achterop de fiets. Kortom: flirten hoort erbij. Heb jij al iets op het oog?

Wij zijn Buro Schuite