We kunnen er wel allerlei positieve visies op loslaten, maar feit is dat de krapte op de arbeidsmarkt een enorme worsteling is en blijft. En omdat de voor de hand liggende oplossing – het aantrekken van nieuw personeel – niet vrijelijk beschikbaar is, vraagt de situatie om creativiteit. Zijn er mogelijkheden om functies anders vorm te geven, zit iedereen wel op de juiste plek? De antwoorden op die vragen komen helaas niet uit de lucht vallen. Daar moet je eens goed voor gaan zitten. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Je wordt al snel in de waan van de dag gedrukt: brandjes moeten geblust, de planning moet wéér omgegooid omdat er iemand ziek is, en je to do-lijst groeit alleen maar omdat je met te weinig mensen te veel werk moet verzetten. Kortom: je personeelsbehoefte trekt je in de spagaat met enerzijds de waan van de dag en anderzijds de wens een plan te maken om je creativiteit los te laten op de inzet van je personeel. Hoe ga je daar nou goed mee om?

 

Let’s work it

Stap 1: Erken dat het zo is, je zit in een spagaat, en geef je zelf een pluim omdat je jouw afdeling of organisatie zo goed mogelijk gaande houdt met de middelen die je hebt. Acceptatie is het begin van vernieuwing.

 

Stap 2: Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar lang in een split of een spagaat zitten en je komt maar moeilijk overeind. Deel daarom met je collega’s dat dit gaande is. Gedeelde smart is halve smart en zo kom je even uit je eigen stressbubble.

 

Stap 3: De beste ideeën komen vanuit een dialoog, dus ga eens met een paar collega’s brainstormen: als we deze spanning accepteren als een status quo, wat zijn dan de middellangetermijnacties die we kunnen uitzetten? Zo hebben wij bij Buro Schuite nog eens kritisch gekeken naar de verschillende takenpakketten en die wat omgegooid. Het belangrijkste denk- en doewerk hebben we nog steeds in huis, maar het nakijkwerk/vertaalwerk huren we in. Ook zijn we de inzet van een virtuele assistent aan het onderzoeken. Misschien heb jij wel baat bij het doorschuiven van plannen naar volgend jaar. Of wil iemand een taak oppakken waarvan jij dacht: dat wil ze vast niet. Durf te schuiven met taken en rollen en verken dat eens met elkaar. Laat je verrassen.

 

Stap 4: Realiseer je dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, ongeacht functie, bedrijf of sector. Levert stap drie niks op? Klim eens in de telefoon en zoek inspiratie, vraag hulp in je eigen netwerk. We zitten vaak veel te lang achter het eigen bureau te piekeren en te ploeteren. In gesprek met iemand uit een andere bedrijfstak komen er misschien zes suggesties op tafel waar je niks mee kunt, maar één idee dat je zelf ook kunt toepassen of dat je op een nieuw idee brengt. Of misschien weet hij/zij wel iemand die je verder kan helpen. Om maar weer eens een cliché van stal te trekken: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. #durftevragen

 

Wij zijn Buro Schuite