In één keer van de hoge duikplank

 

‘Pak die verantwoordelijkheid ook maar op’, zei hij. Ook al ben je koud een halfjaar geleden afgestudeerd.

‘En neem voortaan ook maar zelf de beslissingen als het gaat om marketing/ICT/productie/HR/….’

Toegegeven, je deed het al een tijdje, ook al staat er niks over in je functieprofiel, maar toch was het prettiger geweest om geleidelijk naar deze rol met meer taken en verantwoordelijkheden te groeien.

De oorzaak: de krapte in de markt. Bedrijven nemen daardoor iets meer risico en schalen sneller op dan voorheen met de mededeling ‘Je kunt het’. Er is nog net geen hand die je naar het randje duwt van die hoge duikplank, maar zo voelt het voor de persoon in kwestie vaak wel: hoe dan? En mag ik nog wel om hulp vragen of kom ik dan over als een watje?

No sweat. Wij hebben enkele suggesties voor je:

 

Wel springen, maar mét een lifeline.

 

#1. Pak een paar activiteiten samen met een ervaren collega op. Laat hem of haar bijvoorbeeld dat moeilijke voortgangsgesprek bijwonen. Geloof ons: die ervaren collega voelt zich erom gewaardeerd. En vraag bijvoorbeeld ook om ingevulde formats van investeringsaanvragen, van het proces ziektemelding, van jaarplannen en/of budgetmemo’s. Lees ze door en haal eruit waar je wat aan hebt en geef er daarna naar wens je eigen draai aan.

 

#2. De kunst afkijken bij je meer ervaren collega’s is één manier om je al springende wat meer vertrouwen te geven. Maar je wilt natuurlijk ook je eigen stijl ontwikkelen. Wil je wat extra ondersteuning, denk dan eens aan een-op-een oefenen in een veilige leeromgeving. Bij Buro Schuite doe we dit met competentiegerichte coaching. Samen werken we dan aan een of enkele vooraf afgesproken competenties, bijvoorbeeld coachen, beïnvloeden en aanspreken. Dat doen we heel gericht met praktijkvoorbeelden die je zelf aandraagt. Met een bakkie koffie of thee erbij en met ruimte om ook even lekker te lachen, bekwaam je jezelf zo in de verschillende aspecten van je nieuwe rol. Na afloop stap je met een persoonlijke checklist voor deze competenties de deur uit. Die checklist bevat tips&tricks die voor jou van toepassing zijn. Ben je bijvoorbeeld altijd druk en gehaast, dan vind je dat terug in de lijst.

 

#3. Creëer je eigen buddy buiten het werk. Iemand waar je 1x per maand of elke 6 weken mee gaat lunchen op een donderdag. In ruil voor de lunch vertel jij waar je tegenaan loopt. Durf dan wel expliciet te vertellen en ook te vragen hoe de ander het zou oplossen. Het enige dat je hoeft te doen is iemand in je netwerk lief aan te kijken en die afspraak te maken, in elk geval voor de komende twee keer. Echt: dit is money well spent.

 

Wij zijn Buro Schuite