Hij was een gevierd ondernemer. Woonde in een villa, had drie paarden en bleek een verdomd goede zwemmer. Hij zwom van Griekenland naar Turkije. Goeie benen had-ie ook trouwens, want daarna liep hij van Turkije naar Nederland; dat is minstens 2.469 km. Elke week krijgt hij taalles van mijn man; daarnaast werkt hij in een supermarkt. Wie denkt dat deze man met gebogen hoofd z’n dagen doorsloft, heeft het mis. Hij is vrolijk, goedgemutst en zelfs dankbaar.

 

Ik vind hem inspirerend.

Hoe verleidelijk is het namelijk om je zorgen de boventoon te laten voeren. Ook als modale Nederlander. De oorlog in Oekraïne, de veel te hoge huizenprijzen, de stijgende energierekening… Je kunt er flink wakker van liggen, want het zijn gebeurtenissen die stressvol zijn, maar ook zo groot dat je er geen grip op hebt.

 

Wat dan helpt, is om je wereld kleiner te maken.

Verleg je aandacht naar je eigen gezin, je buren of je vrienden. Zijn er dingen waar je wél grip op hebt die je kunt doen om je eigen of hun leven leuker of beter te maken? Diezelfde vraag kun je jezelf stellen met betrekking tot je werk. Waar word je blij van? Waar ben je goed in of waar wil je het verschil maken? Waar hik je altijd tegenaan en wil je nou eindelijk eens onder de knie krijgen? Dat soort vragen stellen we bij Buro Schuite ook als we organisaties helpen met talentontwikkeling. Maar houd het wel klein. Kleine stappen hebben een grotere kans op succes en dat motiveert weer tot het zetten van een volgende stap. Bovendien: elke stap, hoe klein ook, doet ertoe. Zo wilde mijn man meer zingeving in zijn leven. Dat betekende niet dat hij ontslag nam en ging werken voor de Verenigde Naties. Nee, hij meldde zich aan als maatje bij Vluchtelingenwerk. De dankbaarheid van die leergierige, vrolijke nieuwe Nederlander aan wie hij lesgeeft, maakt hem blij. Want het zegt hem dat hij ertoe doet. Dus bel eens aan bij je tachtigjarige buurvrouw die alleen woont en drink een kop koffie samen. Of biedt op regenachtige dagen die vrije zitplaats in je auto aan je collega aan die geen rijbewijs heeft. De sleutel zit ‘m in zien en gezien worden. Maak de wereld klein, zet een stap en je leef- en werkgeluk springt blij omhoog.

 

Wij zijn Buro Schuite