We’re worth it – jij net zoveel als ik

Jessie is 11 en nog voordat de handbalwedstrijd begonnen is, zijn haar handen al klam van het zweet. De aanvoerster heeft haar verteld dat haar buurman komt kijken. Die buurman is niet zomaar iemand. Hij scout regelmatig nieuw talent voor de regionale selectie. Haar hart bonkt onrustig in haar borstkas. Hoe gaat hij haar beoordelen? En zou hij hetzelfde kijken naar iedereen of zou zijn buurmeisje voorgetrokken worden? Nu maar hopen dat ze haar hoofd erbij kan houden tijdens de wedstrijd…

Herkenbaar? Ook als volwassene, kun je last hebben van zulke stressreacties. Nou is een beetje gezonde spanning niet erg, maar wanneer een heel team tegelijk met vragen, onduidelijkheden en stress rondloopt, ontstaat onrust. En dat komt de prestaties niet ten goede. Dat merken we ook bij Buro Schuite.

Bij groepsassessments zijn transparantie en processtandaardisatie super belangrijk

Tegelijkertijd willen we wel inhoudelijk kunnen aansluiten bij elk individu, zodat ieder feedback krijgt die op hem/haar persoonlijk van toepassing is. Wij zijn daarom in 2020 begonnen met Panorama, een assessmentplatform dat inderdaad veel onrust weghaalt, zeggen de kandidaten. Dit assessmentplatform heeft namelijk de volgende kenmerken:

  • Panorama wordt volledig organisatie-eigen ingericht. Denk aan het gebruik van het bedrijfslogo en de bedrijfskleuren die een geruststellend effect hebben omdat ze dezelfde look & feel hebben als de eigen werkomgeving. Ook voegen we vaak een videofragment toe waarin de eigen manager de kandidaat succes wenst.
  • Dankzij de processtandaardisatie hebben kandidaten na afloop vergelijkbare ervaringen. Dat bevestigt dat ze eenzelfde programma hebben doorlopen. Tegelijkertijd is elk assessment wel inhoudelijk afgestemd op de behoeften en ambities van elk individu.
  • De assessmentgegevens staan niet ergens ver weg op iemands computer, maar zijn voor de kandidaat eenvoudig toegankelijk via een login. Na afloop kunnen kandidaten in Panorama dus hun eigen resultaten terughalen. Wanneer ze dit aanvullen met hun eigen ontwikkeldoelen en ambities kunnen ze heel gericht (onder begeleiding) hiermee aan de slag.
  • Panorama brengt moeiteloos allerlei nationaliteiten bij elkaar waardoor lokaal testen door verschillende assessmentbureaus niet meer nodig is. Iedereen wordt dus langs dezelfde meetlat gelegd en dat gebeurt steeds vaker. Daarbij gaat het overigens al lang niet om de vraag of een Aziaat wel kan omgaan met de directheid die zo kenmerkend is voor onze Europese cultuur. De vraag die voorop staat in zo’n assessment is: past iemand bij onze organisatiecultuur? Kandidaten worden dus volledig aan elkaar gelijkgesteld.

Dat laatste punt raakt overigens nog een belangrijk kenmerk van Panorama. De online tool schept de mogelijkheid om net wat breder te kijken dan je vroeger zou doen. Bij een van onze opdrachtgevers vlogen ze vijf jaar geleden nog verschillende mensen uit de hele wereld naar Nederland voor een groepsassessment. Dat kostte een flinke duit en er werd dus goed over nagedacht wie ze wel lieten assessen en wie niet. Met Panorama is zo’n uiterst strenge voorselectie niet meer nodig.

In plaats van één manager naar Nederland halen, meld je nu meerdere teamleiders aan voor een groepsassessment en hou je nog budget over ook.

 

Zo’n online assessment ligt qua gevoel heel dicht tegen een fysiek assessment aan, zo vertellen zowel de kandidaten als de psychologen. Een efficiënte én effectieve oplossing dus waarbij je meer werknemers een assessment gunt en je niet meer ‘gedwongen’ bent om je bij zo’n groepsassessment te beperken tot de best betaalde functies. En die trend omarmen wij van harte. Want uiteindelijk is iedereen in elke functie het waard om eens mee om tafel te zitten en goed te kijken: wie ben jij, wat kun je en waar wil je naartoe.

 

Wij zijn Buro Schuite.