Augustus, vakantiemaand.

Als er één maand is, waarin we massaal in beweging komen, dan is het wel in deze zomermaand. Even uit het dagelijkse ritme van ontbijt om 07.00 uur, de laptop open om 08.00 uur en aan tafel schuiven om klokslag 18.00 uur. Want, man, wat zijn we van de klok in Nederland. En dus gooien we de koffer vol en gaan op stap. Op zoek naar nieuwe horizonten, andere vergezichten, verfrissende ervaringen. Eventjes uit die sleur.

 

Nu grote bewegingen maken – naar Costa Rica, Tenerife of Curaçao – even niet zo voor de hand ligt, maken we kleine bewegingen, rund ums Haus of in elk geval in Nederland. Dat laatste, het leuk maken binnen een beperkte marge van wat mag of verstandig is, moet je wel kunnen. Het plan durven wijzigen, de uitdaging kunnen zien in de nieuwe situatie en er het beste van willen maken, is een karaktertrek.

 

Mensen met die eigenschap zijn in deze tijd vrij makkelijk te herkennen. Het zijn de banenwisselaars. De mensen die in de pandemiecrisis niet met hun hoofd onder het dekbed doken, maar hun neus juist buiten de deur staken om te ontdekken wat de wereld nog meer te bieden heeft. Ze switchten van barman naar coronatester bij een GGD-testlocatie, van stewardess naar hostess in het ziekenhuis om familieleden van patiënten op te vangen, en van event-organisator naar webbouwer. En ja, je hebt gelijk, zonder pandemie en in een florerende economie waren ze waarschijnlijk lekker blijven zitten waar ze zitten. Maar niksig blijven thuiszitten en wachten tot de situatie gaat veranderen was óók een keus geweest. Nee, deze mensen toonden wanderlust. Ze lieten zien dat ze leerbaar zijn, kansen zien en durven grijpen en open staan voor nieuwe ervaringen.

 

Wil jij een wendbare organisatie? Dit zijn ze.

Dit type werknemer gaat je verder brengen. De grote vraag is natuurlijk: hoe herken je ze? No worries, ook zonder een langdurige pandemie valt het kaf van het koren te scheiden. Aan de hand van een selectie-assessment weet je dankzij gevalideerde vragen en testen snel, precies  en – wel zo prettig –  vóórdat je ze aanneemt, of ze uit het juiste hout gesneden zijn. Happy hunting!

 

Wij zijn Buro Schuite.