Duurzame inzetbaarheid is de sleutel tot succes op de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. De term is niet erg sexy maar de betekenis ervan des te meer. Het gaat niet alleen om het hebben van de juiste vaardigheden, maar ook om het behouden en ontwikkelen van deze vaardigheden. De kern is: door je aan te passen aan veranderingen en ontwikkelingen blijf je waardevol en relevant. En vergeet niet: van toegevoegde waarde zijn, is een belangrijke basisbehoefte als werknemer.

Een mooi praktijkvoorbeeld is Peter (49), een programmeur die al vele jaren ervaring had in een specifieke programmeertaal. Hoewel hij bekend stond als een expert in zijn vakgebied, besefte Peter dat de technologie razendsnel ging en dat hij zich open moest stellen voor nieuwe technieken en kennis. Ondanks dat hij het best spannend vond, nam hij het initiatief om online cursussen te volgen en nieuwe programmeertalen te leren. Hierdoor kon hij zich aanpassen aan de veranderende eisen van de arbeidsmarkt en bleef hij leuke projecten krijgen bij klanten; voor hem leuk maar ook voor zijn werkgever.

En hoe zorg je dan dat iedereen binnen de organisatie zich bewust is van het belang van duurzame inzetbaarheid? We hebben enkele tips voor je.

Tip 1: Begin van onderaf

Verandering begint op het niveau van 1 – ja jij dus!  Ben je werkgever? Stimuleer dan dat medewerkers zelf verantwoordelijkheid nemen en de leiding nemen over hun loopbaan. Vaak willen mensen wel werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, maar weten ze niet altijd waar en hoe te beginnen. Onze ervaring is dat medewerkers bijna altijd nieuwsgierig zijn naar zichzelf: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik nog meer? Een beetje hulp van buitenaf helpt dan.  De antwoorden komen namelijk niet vanzelf. Dit vraagt om bewustwording. Dit bewustwordingsproces kun je faciliteren en begeleiden, bijvoorbeeld door medewerkers een talentonderzoek te laten doen. Door vervolgens iemands talenten af te stemmen op de functie die hij of zij heeft of ambieert, kunnen mensen langer blijven werken met meer plezier.

Tip 2: Maak ieders talent zichtbaar

Je kunt deze talenten dus zichtbaar maken door een team of individuele medewerker binnen je bedrijf de mogelijkheid te bieden voor een talent assessment. Je kunt er ook voor kiezen om een vlootschouw te laten uitvoeren. Daarnaast kunnen tools zoals ‘360-graden feedback’ en ‘Insights Discovery’, die Buro Schuite gebruikt, worden ingezet. Heel eerlijk de ene tool is niet zoveel beter dan de andere, maar de tijd nemen om het inzichtelijk te maken en de medewerker helpen stappen te zetten, maakt al het verschil. En als manager krijg je niet alleen inzicht in de talenten van je medewerkers, maar ook in hun groeipotentieel. Met deze kennis kun je daadwerkelijk sturen op een gezonde en waardevolle inzetbaarheid van je mensen.

Tip 3: Vraag om betrokkenheid

Als jouw medewerkers eenmaal een loopbaan- of talenttraject hebben doorlopen, wil je natuurlijk dat dit vruchten afwerpt. Duurzame inzetbaarheid moet dan ook een integraal onderdeel worden van het beleid. Vraag dus commitment van het management en de directie. Mooie woorden natuurlijk maar soms voelt het ook als gedoe, lijkt het tijdrovend en bezig zijn met een trend. Maar… maak er maar eens een business case van en reken uit hoeveel het je afdeling ook bespaart als ‘de goeie’ niet gaan lopen maar gemotiveerd stappen blijven zetten. Dan is het een logische stap om bijvoorbeeld een programma met realistische stappen op te zetten voor duurzame inzetbaarheid. Kortom: laat hierbij zien wat het oplevert of bespaart voor de organisatie.

Meer informatie over duurzame inzetbaarheid?

Wil je weten welk type assessment wij inzetten om duurzame inzetbaarheid te boosten?  Of gewoon even sparren op dit onderwerp hoe hiermee om te gaan? Bel of mail ons dan gerust. Samen is toch leuker.

Wij zijn Buro Schuite.