Buro Schuite bestaat 15 jaar. In deze blogserie van 5 blogs deel ik mijn ervaringen over het ondernemerschap. Over hoe ik begon, over de momenten waarop ik struikelde en welke elementen bepalend zijn geweest voor het succes. In dit eerste deel neem ik je mee naar 1984. Naar het moment waarop het eerste zaadje werd gepland voor de ondernemer die ik vandaag ben.

Ik zie me nog zitten, zielsgelukkig op m’n kleedje bij de ingang van de Albert Heijn. Ik verkocht er jurkjes waar ik uitgegroeid was en spelletjes waar ik niet meer mee speelde. Ik was negen jaar oud en elke keer als ik geld kreeg voor iets waar ik al lang op uitgekeken was, werd mijn glimlach weer wat breder. Komend uit een gezin waarin de dubbeltjes werden omgedraaid voelde de winst van 12 guldens die aan het eind van de dag in mijn broekzak rammelden alsof ik Dagobert Duck zelf was. Daar, op dat kleedje, ontdekte ik dat zelf je centen verdienen enorm veel voldoening geeft.

Flash forward naar 2008

Ik ben 33 jaar, psycholoog en hoogzwanger wanneer ik Ivo, mijn toenmalige baas bij TSM Business school vertel dat ik ontslag neem en voor mezelf ga beginnen. Ik vind het zelf nogal een strakke actie, maar Ivo begint hard te lachen. ‘Doe normaal. Ga eerst maar eens zwanger zijn en bevallen en dan dien je daarna maar een keertje je ontslag in.’ Hij heeft een punt natuurlijk.

Daan is precies twee maanden oud wanneer ik me alsnog inschrijf bij de Kamer van Koophandel. De naam van mijn spiksplinternieuwe bedrijf: Groeistuip. Ja, ik weet het. Het zal wel iets te maken hebben gehad met de fase waarin ik zat, maar hé, ondanks die naam zat mijn agenda de eerste vijf jaar zo vol dat ik geeneens een website nodig had en ’s avonds vaak nog achter mijn laptop kroop om het werk af te krijgen. Zoals we in Twente zeggen: vaak ben je te bang. Soms moet je niet te lang nadenken, maar gewoon gáán.

Hoe zit dat bij jou?

Kun jij je nog een moment herinneren waarop je dacht: ik doe het gewoon, ook al had je je plan nog helemaal niet tot in detail uitgewerkt of zaten er allemaal haken en ogen aan? Vertel! Ik ben benieuwd.

Wij zijn Buro Schuite.