Buro Schuite bestaat 15 jaar. In deze blogserie van 5 blogs deel ik mijn ervaringen over het ondernemerschap. Over hoe ik begon, over de momenten waarop ik struikelde en welke elementen bepalend zijn geweest voor het succes. In dit tweede deel vertel ik je over de belangrijkste les die ik leerde als beginnend ondernemer.

Als zzp’er hou je alle bedrijfsballen in de lucht. Je doet acquisitie, voert het werk uit en verstuurt de facturen. Je richt je kantoor in, regelt de marketing en verzorgt de boekhouding. Een deel daarvan gaat mij moeiteloos af, maar voor een veel groter deel moet ik keihard werken. Wanneer ik bij mijn eerste klant, de Hoenderloo Groep, bij alle leidinggevenden een assessment mag afnemen spring ik een gat in de lucht. Maar ik loop ook flink tegen mijn eigen grenzen aan als het gaat om planning en organisatie. In mijn offertes staat regelmatig een komma te veel of een spatie te weinig en alles goed wegzetten in de agenda kost me veel moeite. Ik zet mijn wekker een halfuur vroeger en klap ’s avonds de laptop maar weer open. Alles om de boel op orde te krijgen en te houden. Maar doen waar je niet goed in bent, vreet energie. Dit moet echt anders.

Ik schakel mijn netwerk in en dat leidt me naar office manager Diana. Toch twijfel ik: als ik haar inhuur, zit er minder marge op een opdracht. Zou dat wel uitkunnen? In mijn eentje zulke keuzes maken en beslissingen nemen, is best moeilijk. Maar als ik verder wil komen is er maar één weg en die gaat vooruit.

De dag dat Diana de hele planning en organisatie van mij overneemt, voelt als een godsgeschenk. Over geschenken gesproken: thuis heb ik nog zo’n steunpilaar zitten. Ik heb mijn bedrijf alleen maar kunnen uitbouwen omdat mijn man ook regelmatig de kinderen van de crèche wilde halen, omdat hij elke avond kookte of zijn steun liet blijken door een lekkere kop thee te brengen als ik’s avonds weer eens een verslag zat uit te werken in plaats van naast hem op de bank te Netflixen.

Hoe zit dat bij jou?

Zonder helpers ben je nergens. Denk daarom bij nieuwe vraagstukken niet eerst aan wat maar aan wie je verder kan brengen. Niemand houdt immers alle ballen in z’n eentje in de lucht. Wie zijn jouw belangrijkste steunpilaren? Ik ben benieuwd hoe zij jou geholpen hebben. Leuk als je het deelt!

Wij zijn Buro Schuite.