Waarom het goed is om je af en toe te vervelen

Het begin van een nieuw jaar voelt aan als een nieuw notitieboek; onbeschreven. Heerlijk! Het biedt mij de mogelijkheid om de tijd even stil te zetten en na te denken waar het nou écht om gaat. Wat wil ik bereiken? Wat wil ik ontwikkelen? Dat gevoel kan ik overigens het hele jaar vasthouden, maar gek genoeg verzand ik in de loop van de tijd in de dagelijkse ‘beslommeringen’. En velen met mij, zo blijkt uit de coachingsgesprekken die ik voer. We worden geleefd door werk, het gezin, vrienden en natuurlijk onze schermen. Want hadden we die laatste niet, dan zouden we toch acuut meer tijd over houden om ons een ouderwets potje te vervelen? En dat is waar ik jullie in mijn eerste column van 2019 in mee wil nemen. Ik ga een lans breken voor ‘nadenktijd’. Even helemaal niets doen.

“Verveling zorgt voor rust, focus en zet de creatieve hersenhelft aan het werk.
Het gevolg: ontwikkeling!”

Essentie van ons bestaan

Onlangs noemde ik het in een van mijn video’s al eens; neem eens vaker de tijd om even stil te staan bij hele gewone zaken. Een gevleugelde uitspraak van veel ouders, na het ruchtsichlos afschieten van het zoveelste idee door hun kroost: “dan ga je je lekker even vervelen.” Klinkt bekend? Denk het wel. Dat vervelen blijkt namelijk zo slecht nog niet. Het zorgt voor rust, focus en zet de creatieve hersenhelft aan het werk. Met als gevolg: ontwikkeling! Dit kan persoonlijk of in het algemeen zijn, maar feit is dat er vooruitgang is. En dat is toch de essentie van ons bestaan?

Tot op de minuut

Helaas blijkt dit in praktijk een ondergeschoven kindje te zijn. Een aantal jaar geleden werd het begrip timemanagement geïntroduceerd. Hierbij gaat het erom dat je beschikbare tijd zo efficiënt mogelijk wordt ingezet en wij excelleren daarin. We plannen en masse onze agenda tot op de minuut. Ongeacht of het om zakelijke of privé afspraken gaat. Agenda technisch klopt het dus allemaal. Waarom voelt het dan toch niet oké? Als ik naar mezelf en mijn cliënten kijk, dan zie ik de volgende overeenkomsten: we raken uitgeput, worden dommer en verschralen. Door de militaire precisie waarmee we plannen en de strakke patronen, blijken we steeds meer moeite te hebben met ‘out of the box’ denken. Het levert ons oppervlakkige oplossingen op in plaats van sterkte ideeën. Zonde!

“We moeten vaker bij onszelf nadenken: wat vind ik daarvan en hoe voel ik me daarbij.
Zweverig? Not at all.”

Lekker vervelen

Daarom ook mijn lans voor ‘nadenktijd’. Ik pleit voor meer denkkracht, in plaats van daadkracht. Niet doen wat je altijd al deed, maar even resetten om te kijken of het wellicht ook anders kan. Plan om te beginnen eens een blok waarin je helemaal niets moet. Lummelen? In een tijd dat we druk zouden moeten zijn? Idioot plan. Think again! Probeer het maar eens. De eerste keren zal het niet meevallen. Je hebt niets om handen en er bekruipt je een ongemakkelijk gevoel. Loop daar vooral niet voor weg, maar wees je er bewust van. We moeten vaker bij onszelf nadenken: wat vind ik daarvan en hoe voel ik me daarbij. Zweverig? Not at all! Het levert je écht wat op: de mooiste ideeën. Lummelen hoef je overigens niet alleen te doen. Het werkt ook uitstekend in teamverband. Het gaat er vooral om dat er niets gepland of getimed wordt. Dus: voetjes op de tafel, beeldschermen uit en blik op oneindig. Ik ben heel benieuwd hoe het jou bevalt!