Als het voorjaar ons één ding leert, is het wel veerkracht. Alle windstormen, orkanen en hagelbuien ten spijt: het sneeuwklokje en de krokus steken elk jaar opnieuw hun blije hoofd weer boven de grond. Toegegeven, misschien gaat de vergelijking tussen winterse buien en de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne wat mank, maar in beide situaties gaat het erom je staande te houden in een onstuimige wereld.

 

Hoewel jij niet overal invloed op hebt, kan een maatschappelijke ontwikkeling wel invloed hebben op jou. Veel vaststaande patronen zijn onderuit gehaald en dat doet iets met je welbevinden. Je schiet misschien wel af en toe in piekergedrag. De adrenaline giert wat meer door het lijf. En je hebt weleens beter geslapen. Ook wij merken dat bij Buro Schuite. De ene keer is het hollen en de andere keer staat alles weer even stil. Planningen moeten nogal eens op de schop. In al dat rumoer vinden we het belangrijk om het moment te blijven pakken. En dus lunchen we als het even kan niet gehaast achter de pc, maar wandelen we buiten met elkaar en praten bij. Vooral over dingen waar we energie van krijgen.

 

Veerkracht kun je ontwikkelen

En dat is geeneens ingewikkeld. Iedereen kan het.

Om te beginnen: train je positieve mindset zodat je ziet dat je glas niet halfleeg is maar halfvol. Dat doe je door je te omringen met mensen die ook een positieve mindset hebben. Daar pak je namelijk vanzelf wat van mee. Beweeg je ondertussen (enigszins) weg van de zeurende zeveraars. Je herkent ze aan opmerkingen als: En dát is ook nog niet geregeld; we zouden dat nieuwe systeem al lang moeten hebben en: ik heb het al zó vaak gezegd… Gewoon snel verderlopen als je de bui al ziet hangen.

 

Kijk daarnaast of je wat support kunt regelen. Maak van je hart geen moordkuil, want daardoor blijf je vaak in een kringetje ronddraaien, maar deel je zorgen met een goede vriend of collega. Erover praten lucht op.

 

Hou jezelf ook fysiek in beweging. Zet de timer die je eraan herinnert dat je weer even op moet staan of koop een Fitbit die je stappen bijhoudt. Bewegen betekent niet dat je gelijk aan een training voor de halve marathon moet beginnen. Sta tijdens een overleg op van je stoel en praat verder terwijl je staat. Trek je collega van z’n stoel voor een blokje om, overleg wandelend, ook al staat je kantoor in een volledig dichtgemetselde omgeving. En thuiswerkers: de hond mag best vier x per dag uitgelaten worden, je kunt gerust ondertussen dringende telefoontjes afhandelen. En laat je dan vooral niet tegenhouden door het weer.

 

Focus je ook op die taken en bezigheden waar je energie van krijgt. Dat betekent niet dat je de andere taken voor het gemak lekker overboord gooit. Maar begin met iets leuks. Dat levert een vinkje op naast de eerste taak van die dag, je hebt er als het goed is energie van gekregen en daardoor heb je ook meer zin om die andere dingen bij de kop te pakken.

 

Enne…wist je dat stress vernauwt?

Stress is niet alleen ongelofelijk slecht voor je fysiek en voor je energie, maar is ook een killer voor innovatie. Het bedenken van nieuw idee of oplossingen, iets anders uitproberen en jezelf ontwikkelen zijn een stuk moeilijker als je gestrest bent. In je hersenen ontstaat dan namelijk een vernauwing in het rechterdeel van je hersenen, zo concludeerde Richard Davidson van de University of Wisconsin al in de jaren ’90. Je rechterhersenhelft is sterk in het leggen van nieuwe verbindingen, hier huist je creativiteit. Ben je ontspannen, dan kun je daar maximaal gebruik van maken. Daarom kom je ook vaak op ideeën tijdens een wandeling, het sporten of als je onder de douche staat. Sta je strak van de stress, dan sluit je die toegang juist af. Daarom zijn al die kleine ontspanningsmomenten op een dag zo belangrijk. Samen helpen ze je van de spanning af en dragen ze bij aan een nieuw idee, je welzijn en je veerkracht.

 

Wil je meer concrete tips over veerkracht? Onze collega Jacqueline van Vreden schreef er een boek vol mee: De Kunst van Veerkracht. Je vindt ‘m op haar website.

 

Wij zijn Buro Schuite