De Maand van de Kater

Skip de Dramadriehoek en op naar de Winnaarsdriehoek

Vraag iemand vandaag naar zijn favoriete maand van het jaar en we garanderen je: niemand zal januari noemen. Januari is de Maand van de Kater. De feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn te kort en te koud, het aantal donkere uren te lang. De zin is eraf. Toch liggen daar 31 fonkelnieuwe dagen op je te wachten. Wat ga jij daarmee doen? Kruip je met een brak hoofd vol spinnenwebben onder een dikke deken of ga je actief op zoek naar hoe je weer een opgeruimd hoofd krijgt en een lijf dat barst van de energie?

Dat laatste is nu belangrijker dan ooit.

In de afgelopen (bijna) twee jaar voelden we ons regelmatig als een pingpongballetje: wat we coronawise wel en niet mochten, schoot in rap tempo heen en weer, van links naar rechts. Inmiddels is duidelijk dat corona een blijvertje is waarmee we zullen moeten dealen. Dat kun je op verschillende manieren doen. In de psychologie gebruiken we vaak de Dramadriehoek voor de drie belangrijkste copingmethoden: die van redder, aanklager of slachtoffer. Een beetje kort door de bocht, maar geef je graag Hugo de Jonge de schuld van alle vrijheidsbeperkende maatregelen, dan zit je in de rol van de aanklager. Heb jij je opgeworpen als boodschappendienst, cateraar én entertainmentbureau voor je ouders? Dan vervul je de rol van redder. Op momenten dat je het gevoel hebt dat het nooit meer goed komt en je daar zelf helemaal niks aan kunt veranderen, ben je in de rol van slachtoffer gekropen.

Alles leuk en aardig, maar die Dramadriehoek is niet de plek waar je zijn moet.

Nee, trek jezelf van de bank en recht je schouders. Op naar de plek waar het allemaal gebeurt: de Winnaarsdriehoek. De Winnaarsdriehoek draait om de invloed die jij hebt om jouw situatie te veranderen. Het gaat dan niet om het oplossen van het probleem, maar om de manier waarop je met het probleem omgaat. Dat begint met een intern onderzoekje naar wat jouw drijfveren zijn en wat je nodig hebt om daaraan tegemoet te komen. Heb je ze weer scherp op je netvlies staan? Mooi. Vraag dan om hulp als dat nodig is, wees richting je omgeving respectvol maar duidelijk over je wensen en springt niet in elk gat omdat je denkt dat jij de enige bent dat gat voor een ander kan vullen. Helpen mag natuurlijk, redden niet.

Voor wie nu denkt: hoe doe ik dat op de werkvloer? Vergelijk de Dramadriehoek versus de Winnaarsdriehoek met de Cirkel van Betrokkenheid versus de Cirkel van Invloed. Richt je niet op je omgeving en alles wat je daarin frustreert, maar bepaal wat jij belangrijk vindt en nodig hebt en focus je op die dingen waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. En zo ga je van je ingeklemd voelen en stilstaan naar het creëren van ruimte om in beweging te komen en vooruit te gaan.

Dus hop, uit die luie stoel en in de actiemodus. Je zult zien: er ligt een wereld voor je open.

 

Wij zijn Buro Schuite.