Van werken op kantoor overstappen op thuiswerken was best een omslag. Maar gaandeweg vonden we toch een bepaalde modus. En het had ook zo z’n voordelen. Zoals gezellig met je man of vrouw lunchen tussen de middag. Tussendoor even de tv aanzetten om te kijken hoe Max het ervan afbracht tijdens de training op het circuit in Frankrijk. Of Teams-overleggen voeren in een gemakkelijk zittende joggingbroek. De teruggang naar kantoor gaat met gemengde gevoelens. Gelukkig, we hebben weer een werkplek. En even snel overleggen met collega’s gaat moeiteloos. Maar de hoeveelheid prikkels is voelbaar: je staat weer in de file ’s morgens en ‘s middags, er lopen de hele tijd collega’s langs je bureau en – o ja – je had een spreekkamer moeten reserveren voor die vergadering. Nee, lekker is anders.

 

Nou staat flexibiliteit in Nederland hoog aangeschreven.

Maar soms is de rek eruit.

En nu zowel kerst als oud & nieuw dit jaar in het weekend vallen, geeft zelfs het eind van het jaar weinig lucht om bij te tanken. Jammer, want hoewel wij beroepsmatig altijd gefocust zijn op gedrag op het werk snappen wij ook dat het belangrijk is om los te komen van dat werk. Dat is in deze pingpongperiode van wel-thuiswerken-niet-thuiswerken lastiger dan ooit. De pandemie heeft de grens tussen werk en privé doen vervagen. En als we nu na een kantoordag weer thuiskomen, ziet een deel van ons brein thuis nog steeds als een mogelijke werkplek en niet als een vrijetijdsplek. Werk je nog steeds alle dagen thuis, dan is dat helemaal een uitdaging.

 

Onze tip:

Ga deze decembermaand eens lekker los en tover je huis om tot een plek waar niks je meer herinnert aan je werk. Dat kan zelfs als je niks hebt met kerst. Met bijvoorbeeld dekens, groen, kaarsen of een adventshuisje van koek. Zo ontstaat er vanzelf een sfeer die je vertelt: je bent nu vrij, ontspan! Probeer het maar eens. En dan niet stiekem die laptop openklappen onder de kerstboom. Die schuif je deze kerstvakantie maar ergens onderin een kast. Echt, het werkt.

 

Fijne dagen gewenst.

Wij zijn Buro Schuite.