Mis jij dat onderbuikgevoel ook? Doe de extra check!

Zo vind je de juiste persoon voor die vacature

 

Weet je nog hoe het voelde? De spanning die haast tastbaar in de ruimte hing, de wiebelende voet die verraadde dat je kandidaat toch wat nerveus was, het vaste grapje dat je maakte om het ijs te breken terwijl je koffie voor hem of haar neerzette. De sollicitatiegesprekken die je nu voert, gaan totaal anders, simpelweg omdat ze online plaatsvinden. Die fysieke dingen, die je haast automatisch deed, gaan via een scherm gewoon niet. Vandaar dat de focus in een sollicitatiegesprek tegenwoordig vooral op de inhoud ligt. Je stelt je vragen doelgericht, inhoudsgericht, efficiënt. Wat je daardoor minder goed oppikt, is wat iemand qua persoonlijkheid meebrengt, dus buiten z’n kennis en vaardigheden om. Wat ontbreekt, is dat onderbuikgevoel dat je vertelt: Ja, dit is ‘m!

 

Dus wat doe je: ga je gokken?

Bedenk dan dat de dobbelsteen twee kanten op kan rollen. Bedenk ook hoe belangrijk het is dat – juist nu – de sleutelposities in je organisatie worden ingevuld door mensen die cultuurdragers zijn. Het is een simpel rekensommetje. Werknemers zijn letterlijk overal en nergens, eilandvorming is a heartbeat away en teams raken versnipperd als je ze niet betrokken en bij elkaar houdt. Leidinggevenden moeten die verbinding kunnen maken. En kandidaten voor die leidinggevende positie moeten dus inlevingsvermogen, attitude en schakelvermogen hebben. Verder kijken dan de regels. Een rolmodel zijn.

 

Ons advies: doe de extra check.

Want hoe ontzettend shit is het, als later blijkt dat je de verkeerde kandidaat naar binnen hebt gehaald aan de hand van jouw vacature. Tegen de tijd dat je die conclusie trekt, ben je bovendien al veel gedoe verder. Het is zoals Staatsbosbeheer onlangs nog zei: “Deze vacature is zo’n wezenlijke functie. We hebben daarom een dijk van een selectiecommissie en die kan echt de eerste selectie wel maken. Maar we willen niet mis schieten. Het moet op persoonlijk vlak ook kloppen.” Hoe je daarachter komt? Met een selectieassessment. Je kunt in een assessment heel goed  een meting doen in relatie tot persoonlijkheid en attitude. Ook laten we iemand een rollenspel doen. In zo’n business case zie je de kandidaat echt even in actie en vragen we niet op inhoud, maar op relatie en emotie. Want wanneer mensen onder druk komen te staan – wat nu nogal eens het geval is door corona – vallen ze terug op gedrag dat van nature het meest bij hen past. En dat is precies wat je wilt weten, want dáár krijgen jouw mensen mee te maken.

 

 

Wij zijn Buro Schuite.