Een blog over het verborgen potentieel van jouw personeel

 

Ik schoof laatst de groentela van de koelkast open en gelijk trok een onwelriekend luchtje mijn neusgaten in. De oorzaak: tomaten die eruit zagen alsof ze er al jaren lagen, al zal het eerder anderhalve week geweest zijn. In die anderhalve week had ik nieuwe, smakelijk uitziende tomaten gekocht en die bovenop de oude gelegd. Elke keer dat ik mijn ontbijt klaarmaakte, pakte ik een nieuwe tomaat. De oude negeerde ik. Op de werkvloer gebeurt vaak min of meer hetzelfde. Je bepaalt wat je wilt, vestigt je hoop op een nieuwe talentvolle manager of gewiekste salesjongen om dat doel te bereiken en ondertussen negeer je het personeel dat al jaren binnen de organisatie voor je werkt. Zonde.

Als het lastig wordt, halen we het geluk vaak van buiten.

Maar een lekker ervaren topper van buiten, daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Ondertussen zit er in jouw personeelsbestand misschien wel precies wat je nodig hebt. Heb je daar wel eens echt goed naar gekeken? Het levert vaak interessante informatie op waar je echt wat mee kan. Heb je bijvoorbeeld medewerkers die niet voldoen, dan kun je je afvragen of ze wel op de juiste plek zitten. Anders gezegd: ze zijn misschien niet zo geschikt voor in een salade, maar wel voor in de tomatensoep. Maar na enig onderzoek blijkt Jan, die jarenlang alleen verantwoordelijk was voor de productie, razend secuur en heel geschikt als kwaliteitsmanager. Kon jij ook niet weten. Want Jan vindt het moeilijk om aan te geven wat hij nog meer zou kunnen en willen en jij hebt niet verder gedacht dan: Jan = productie. Op die manier kun je jaren met elkaar samenwerken zonder dat er iets verandert.

Potentieel inzichtelijk maken in de organisatie, doe je met een vlootschouw.

Een vlootschouw maakt duidelijk welke andere rollen er in jouw medewerkers zitten. Juist in deze COVID-tijd, waarin de meeste ondernemers wat creatiever moeten omspringen met hun budget, is zo’n vlootschouw interessant. Het potentieel van je werkkapitaal in kaart brengen en met die kennis je mensen op een betere manier inzetten is namelijk altijd nog goedkoper dan outsourcen of een werving & selectie-traject opstarten. Ondertussen geef je aandacht aan de ontwikkeling van je eigen mensen die dat zullen waarderen. En in plaats van te verschrompelen zullen ze met hernieuwde energie, loyaliteit en een goed moraal hun werk verzetten.

Ons advies: trek je blik los van buiten, zet de groentela van jouw organisatie eens op je bureau en laat er een vlootschouw op los. Want dat daar meer uit te halen valt dan je denkt, weten wij wel zeker.

 

Wij zijn Buro Schuite.