Je kent ‘m vast wel; de term War for Talent. De eeuwige strijd om telkens weer die ene topmanager of professional te spotten en hem of haar met alle egards van dien, binnen te halen. Het werven van nieuw talent kost organisaties enorm veel tijd, geld en inspanning. En dan is het nog maar afwachten of diezelfde topper in jouw organisatie net zo goed presteert als in zijn vorige job. Wat blijkt nu uit onderzoek van Professor Boris Groysberg van Harvard Business School; het loont meer om je eigen topper te ‘kweken’, dan om deze extern te werven. Hoe dit komt?

Omgeving is key

In de praktijk zie ik regelmatig organisaties die talentvolle managers van buitenaf naar binnen halen. Vaak blijken de prestaties van zo’n veelbelovende topper na een half jaar tegen te vallen. ‘Waar ligt dat dan aan?’ zul je je misschien afvragen. Het antwoord is: omgevingsfactoren. De omgeving waarin een manager tot topprestaties kan komen, blijkt volgens Groysberg een belangrijke succesfactor. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de manager in zijn vorige organisatie altijd goed kon sparren met die ene collega. Of dat hij een team om zich heen had dat hem liet excelleren. Of een fysieke werkomgeving die hem inspireerde. Het kan van alles zijn. Maar juist die omgeving is iets wat je als manager niet mee kunt nemen naar je volgende job. En zo kan het gebeuren dat die eens zo bruisende en creatieve topper, wegkwijnt zodra je hem in een totaal andere bedrijfscultuur of context plaatst.

Eigen talent is je grootste potentieel

Uit ditzelfde onderzoek komt ook naar voren dat we vaak nog te weinig stilstaan bij het potentieel in eigen huis. Ga daarom eerst samen met je HR manager binnen de eigen muren op zoek naar nog ongebruikt potentieel. Ga bijvoorbeeld eens na wie van je jongere medewerkers of je meest ervaren personeel dat al langer in een bepaalde positie zit, de potentie heeft om door te groeien. En zet vervolgens het budget dat je anders zou gebruiken voor externe werving, in om deze medewerkers te trainen. Zo ‘kweek’ je je eigen toppers. Want zeg nou zelf; hoe inspirerend is het voor collega’s om te zien dat ze binnen de eigen organisatie het perspectief én de mogelijkheid hebben om door te groeien? Dat noem ik nog eens een win-win situatie!

Even sparren?

Ben jij ook nieuwsgierig welk talent je op dit moment nog niet benut binnen jouw organisatie? Een snelle talent assessment of een brede vlootschouw kunnen hier de helpende hand bieden. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen hoe we potentieel talent het best kunnen spotten en ontwikkelen binnen jouw organisatie. Wij zijn Buro Schuite.