De pakketbezorgers waren er afgelopen maand mooi druk mee. In december leverden ze op piekdagen maar liefst 2 miljoen bestellingen bij evenzoveel voordeuren af. Daar ging uiteraard een heel keuzeproces aan vooraf. Jij struinde eindeloos veel webshops af, vroeg je zus, schoonmoeder of de buurman om advies, of informeerde nog even bij het winkelmeisje welk merk het best verkocht wordt. Toen eenmaal alle lichten op groen stonden, drukte je met een gerust gevoel op de bestelknop. Toch moest het spannendste deel nog komen: zou de ontvanger er wel blij mee zijn?

Hetzelfde ritueel speelt zich af op de werkvloer.

Rollenspellen hebben een beroerde reputatie en wekken veel weerstand op.

“Ik zie dat niet zitten hoor. Zo’n acteur probeert het je juist extra moeilijk te maken; ik ben niet van dergelijke agressietrainingen.”

Grappig genoeg is na afloop alle weerstand verdwenen. Dit zeiden onze kandidaten na het spelen ervan:

  • “Je kent ongeveer wel je persoonlijkheid en je weet hoe je bent in gesprekken, maar het rollenspel gaf een extra goed beeld van hoe ik in situaties reageer.”
  • “Ik heb direct enkele leerpunten uit het spel meegenomen naar huis. ”
  • “De evaluatie van het rollenspel vond ik constructief en aanmoedigend. Ik hoorde waar ruimte zit voor verbetering, maar er werd ook benoemd waar het goed ging. ”
  • “Met name de feedback was een eyeopener. Het gaf duidelijk zicht op mijn functioneren tijdens het rollenspel. Daar heb ik veel van geleerd en dat pas ik nu toe in de gesprekken die ik voer.”

En dit zijn de feiten:

  • 36% van alle kandidaten vindt het rollenspel het meest waardevolle onderdeel van het assessment.
  • Een rollenspel laat soms onontdekte talenten zien, omdat het plaatsvindt in een andere omgeving dan je werkomgeving. Je reageert dan mogelijk effectiever dan gewoonlijk.
  • Door een rollenspel toe te voegen neemt de validiteit van het assessment toe. Want hoe meer instrumenten met verschillende invalshoeken we inzetten, hoe betrouwbaarder de uitkomst.
  • Gedrag is altijd echter en concreter dan de schriftelijke antwoorden die je geeft tijdens een test en persoonlijkheidsvragenlijst. We zien dat kandidaten zo nog veel beter tot hun recht komen.

Heb je nog meer argumenten nodig om je collega’s te overtuigen en gerust te stellen? Gewoon even bellen.

Wij zijn Buro Schuite