Penny wise, pound foolish is een veelgehoorde uitspraak van businesscoaches. Je bent zuinig en selectief als het gaat om de aanschaf van kleine dingen als nieuwe pennen, maar hebt niet in de gaten dat aan de andere kant de euro’s in dikke stapels het raam uitvliegen. Heb jij bijvoorbeeld als lijnmanager wel eens het rekensommetje gemaakt wat het de organisatie kost als je de verkeerde persoon aanneemt? En wat het je op kan leveren om een assessment uit te voeren?

Ga er maar even voor zitten, want het is een beste optelsom: wervingskosten, de uren die door HR en de lijn besteed worden aan het voeren van gesprekken en de voorbereiding daarvan, en de begeleiding tijdens de onboarding. Doorgaans kost het inwerken van een nieuwe werknemer je in het eerste jaar een half jaarsalaris extra. Daar komen nog bij: herstelkosten door fouten die de nieuweling maakt en de kostbare vertraging die projecten oplopen omdat de new kid on the block zijn taak niet aankan. Ik kom dan ook uit op ettelijke duizenden euro’s.

 

Hoe verbeter ik de voorspellende waarde in het wervingstraject?

 

Bij het nemen van selectiebeslissingen hoort fouten maken erbij. Er zijn nou eenmaal geen methoden die 100% juistheid garanderen. Maar door de inzet van selectiemethoden en technieken met een hoge voorspellende waarde kun je de foutmarge wel zo klein mogelijk maken. Zo weten we bijvoorbeeld dat een intelligentietest 3x beter dan een interview aantoont of iemand geschikt is. Een fysiek rollenspel doet dat zeker 2x zo goed. Combineer verschillende selectiemethoden en -technieken en je verhoogt de kwaliteit van je uiteindelijke selectiebeslissing en verkleint bovendien de ‘blinde vlekken’ van de  afzonderlijke methoden en technieken.

 

Een assessment: hoe doen jullie dat bij Buro Schuite?

 

Tijdens de selectieassessments van Buro Schuite combineren we verschillende methoden en technieken – inclusief een capaciteitentest en een interview –  waardoor de kans dat je ten onrechte iemand aanneemt met 50% afneemt. Op die manier ben je dus significant succesvoller aan het selecteren. Zo bekeken is een assessment van zo’n € 2.000 het overwegen zeker waard.

 

Bijkomend voordeel van zo’n assessment is dat ons assessmentverslag meer is dan een conclusie of iemand geschikt is of niet. Het bevat ook aanbevelingen en ontwikkeltips die je in de ontwikkeling van de medewerker kunt gebruiken. Handig, wanneer het om een interne kandidaat gaat of wanneer alle lichten op groen staan en je besluit de kandidaat aan te nemen. Op die manier ben je niet alleen penny wise, maar ook heel erg pound wise.

 

Wij zijn Buro Schuite.