Het mag best eens gezegd worden: jullie HR-mensen verzetten veel en ook nog eens belangrijk werk. Want de kwaliteit van het personeel bepaalt in hoge mate de wendbaarheid van je organisatie, het niveau van de output én het werkplezier van eigenlijk iedereen die er in de organisatie rondloopt. Toch wordt er nogal eens wat geringschattend gedaan over HR. Het is nou eenmaal wat minder tastbaar dan wat de productieafdeling doet en lijkt daardoor een minder kritisch onderdeel van de organisatie te zijn. Wil je als HR-manager of HR-medewerker als volwaardig strategisch agendapunt worden gezien? Denk dan eens aan het afsluiten van een raamcontract voor ontwikkelvraagstukken.

 

Een raamcontract?

Jep. Een raamcontract is vergelijkbaar met een samenlevingscontract. Voordat je gaat samenwonen maak je duidelijke afspraken over het huis en de inboedel, inkomsten en uitgaven, en zelfs over toekomstige scenario’s als eventuele kinderen die jullie samen gaan krijgen. Staat jullie handtekening eronder, dan kun je daarna naar hartelust lekker samen gaan leven. Er staan je geen verrassingen te wachten, want alle belangrijke zaken zijn én besproken én afgekaderd.
Een raamcontract werkt op dezelfde manier. En we horen regelmatig dat het ook hetzelfde lekker-leven-gevoel oproept. Sluit je met Buro Schuite een raamcontract voor ontwikkelvraagstukken af, dan zetten we samen op papier hoe je de samenwerking graag wilt hebben. Is alles afgetikt? Dan kun je daarna bij elk ontwikkelvraagstuk snel schakelen richting je personeel, richting de directie en/of de financiële afdeling en richting ons.

 

Maar het levert meer op.

Wat dacht je van meer controle over je budget? Als jij bij elke ontwikkelvraag een nieuw inkoopproces moet ingaan, dan is je budgetuitgaven heel onvoorspelbaar. En de kosten moeten steeds doorbelast worden naar de afdeling waarvoor het assessment of de coaching van toepassing is. Bij een raamcontract echter hoef je niet per afdeling een contract af te sluiten, maar doe je dat in één keer voor de hele organisatie. Dat scheelt je niet alleen tijd, het levert je ook een financiële besparing op. De uitrol verloopt bovendien een stuk soepeler omdat de kaders voor inhoud en kwaliteit gesteld zijn en dat is – we zeiden het al – wel zo lekker.

 

De HR-manager als ondernemer dus.

Je bent minder uitvoerend en meer in de lead.

Meer de businesspartner voor de andere afdelingen.

Anticiperend op interne en externe ontwikkelingen neem je periodiek mensen aan in de wetenschap dat je op ieder moment klaar bent voor die continue stroom van ontwikkelvraagstukken en assessmentvraagstukken die zo belangrijk zijn voor de continuïteit van de organisatie. En met de resultaten daarvan kun je daarna snel weer door.

Is er een jaar van assessments voorbij, dan zijn ons ongetwijfeld dingen opgevallen. Die zetten we voor je op papier in een handig overzicht. Dat overzicht kun jij vervolgens gebruiken in de overleggen met de lijnorganisatie over het werving- en selectiebeleid.

 

En zo ga je met één proactieve actie van administratief operationeel gedoe naar strategisch partnerschap. Dat heb je dan toch maar even slim bekeken.

 

Wij zijn Buro Schuite.