“We gaan nooit meer terug naar hoe het was.”

Het was voorjaar 2020 en antropoloog Jitske Kramer gaf in een talkshow haar visie op corona. We vonden het een nogal een boute uitspraak van haar en dachten bij onszelf: dat gaan we dan nog wel eens zien.

Maar inmiddels zijn we een jaar verder. Eén jaar! Corona’s eerste verjaardag is een feit en ongemerkt zijn we in een nieuw normaal gegleden. Dit is wat het is. In elk geval tot we allemaal gevaccineerd zijn en blijkt dat die prik ons voor langere tijd beschermt tegen COVID-19. Steeds terugblikken op hoe het was, heeft dan ook weinig zin.

 

De blik moet vooruit.

De kaders verzet.

En nieuwe piketpaaltjes in de grond geslagen.

Want na een jaar is de onwennigheid met online werken er echt wel af, maar toch blijft het zwaar. Wat we het meest missen is het gebrek aan interactie. Ieder mens heeft contact nodig, voor gezelligheid, erkenning en bevestiging. Voorheen deed je dat in de wandelgangen, tijdens een kop koffie, bij het kopieerapparaat of als je nog even bleef hangen na een vergadering. En nu? Durf jij om contact, erkenning of bevestiging te vragen?

 

Complimenten zijn hard nodig in deze tijd.

Complimenten tonen aan dat iemand op de goede weg is en dat diegene gezien wordt. Ze motiveren als een malle. Dus geef ze weg én weet ze te ontvangen. Hier zijn alvast drie tips om een beginnetje te maken:

  1. Trek een collega, je leidinggevende of je opdrachtgever aan de jas en vraag: Waar ben je tevreden over; wat zal ik de volgende keer weer zo doen? en hou het daarbij. Je hoeft echt niet altijd door te vragen naar wat beter kan. Dan ben je namelijk aan het vissen naar kritiek en dan schiet je vraag zijn doel voorbij.
  2. Complimenten ontvangen is een kunst op zich. Hou eens een barometer bij: hoeveel complimenten heb jij deze week van je afgeschud en weggewuifd? Meer dan nul? Tijd om te oefenen: Bedankt, Geniet, Punt.
  3. Neem niet alle kritiek voor zoete koek aan. Soms zegt kritiek meer iets over degene die het geeft, dan over jou. Durf de kritiek die je ontvangt van anderen dus kritisch te evalueren.

Complimenten zijn een manier om iemand te erkennen en te motiveren. Maar de echte slimmerik weet zichzelf ook te motiveren. Waar word jij eigenlijk blij van? Wat is de reden dat jij ’s morgens uit je bed springt of ’s avonds voldaan het licht uitdoet? Het antwoord op deze vragen vind je (sneller) door met anderen te sparren. Met mensen in je eigen kring of door een coachingstraject in te gaan. Hoe je het ook aanpakt: geniet ervan. Je bent het dubbel en dwars waard.

 

Wij zijn Buro Schuite.