Een bekende CEO zei het eens heel treffend: ‘Geen paniek: je baan zoals die er nu uitziet, is straks verdwenen. Dat is een honderd procent zekerheid.’ Hij doelde op het razendsnelle tempo waarin onze werkomgeving verandert. Enerzijds door de komst van nieuwe technologie. Maar ook doordat de maatschappij complexer wordt en de toekomst steeds minder voorspelbaar. Toch hoeft verandering helemaal niet ‘eng’ te zijn. Je huidige functie verdwijnt maar er komen nieuwe bij! Belangrijk is dus dat je regelmatig checkt of je nog op koers ligt en wat jij wil. Keuzes maken dus.

Bewuste keuzes maken

De veranderingen in onze werkomgeving nemen bijna exponentieel toe. Dit gegeven maakt het voor professionals noodzakelijk om zich steeds opnieuw af te vragen: ‘Wat betekent deze ontwikkeling voor mij? Wil ik dit werk nog wel blijven doen, of kost het me teveel energie? Hou ik het hier bij, of wil ik nog een stap maken? Om je te helpen elke keer bewuste keuzes te maken, kan een loopbaan assessment uitkomst bieden. Want als je maar door raast, zonder bij te sturen, loop je het risico dat de maatschappij die keuzes vóór jou maakt.

Parallel

Bij een loopbaanassessment draait het om de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Deze vragen zijn niet alleen relevant als je net start met je werkzame leven. Eigenlijk is het verstandig om pakweg elke vijf à zeven jaar terug te kijken op waar je staat en te checken of je nog op de juiste koers ligt. Vaak lopen de verschillende fasen in onze levensloop parallel aan die van onze loopbaan. In grote lijnen zien die fasen er ongeveer zo uit:

Fase 1 – ‘Sturm und Drang’

Je bent net klaar met je studie en je zit vol energie en ambitie. Je wilt gáán; laten zien dat je het kunt. Het is een fase van veel geven en veel doen. Je doet veel ‘wow-ervaringen’ op, maar je maakt ook blunders. Kortom; je zit in een groeifase.

Fase 2 – Kruispunt

In deze fase heb je al behoorlijk wat ervaring in je rugzak en je wordt wat volwassener. Je merkt naarmate je ouder wordt, dat je drijfveren veranderen. Dan rijst opeens de vraag: ‘hoe wil ik nu verder?’ Misschien heb je wel een partner en een jong gezin. Misschien ga je verhuizen. Je vraagt je af: Wat past er nog meer bij me? Ook dit is een goed moment om de balans op te maken. Omdat je al veel ervaring hebt opgedaan, kun je vaststellen dat je misschien ander werk leuker vindt dan het werk waarmee je ooit gestart bent. Je staat op een kruispunt in je loopbaan.

Fase 3 – Je mag opnieuw keuzes maken

Je bent de 50 gepasseerd. Je energieniveau is anders en je ambities en drijfveren waarschijnlijk ook. Je weet zo langzamerhand wel wat je kunt en wilt en welke stappen je nog zou willen maken in je loopbaan. Gelukkig maar, want op die leeftijd mag je écht nog een aantal jaren werken. Misschien vind je het nu leuker om je ervaring door te geven aan anderen. Ook dit is zo’n moment waarop een loopbaanassessment je kan helpen herijken. Om heel bewust de volgende stap te zetten.

Noodzaak in keuzes

Een loopbaanassessment is dus eigenlijk een oude term voor iets heel actueels. Even stilstaan bij jezelf in deze snel veranderende werkmaatschappij. Toch is het niet alleen een cadeautje, maar ook een noodzaak. Het is belangrijk om de zoveel jaar even de reflectie met jezelf te zoeken. En je af te vragen; wat wil ik nu op dit punt in mijn leven? Want wat tien jaar geleden voor jou goed was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Die noodzaak om pas op de plaats te maken en desgewenst bij te sturen is ook belangrijk voor organisaties. Anders zitten we straks onverhoopt met een Nederland waarin we een grote groep ‘achterblijvers’ hebben op de arbeidsmarkt. En dat is voor niemand wenselijk!

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een loopbaanassessment voor jouw organisatie? Bel ons gerust. Dan kijken we samen naar de beste oplossing. Wij zijn Buro Schuite.