Iets dat we allemaal dagelijks ervaren zijn onze gewoontes. Of het nu gaat om je ochtendroutine, de manier waarop je je werkdag begint, of hoe je ontspant aan het einde van de dag, gewoontes spelen een grote rol in ons leven. Maar wat gebeurt er als deze gewoontes ons tegenhouden in plaats van ons te helpen? Hoe kun je automatische patronen doorbreken en bijvoorbeeld efficiënter werken? Laten we daar eens dieper op ingaan.

Wat is de gewoontecirkel?

Gewoontes bestaan uit drie delen:

 1. De trigger: Iets dat je aanzet tot de gewoonte. Dit kan een bepaalde tijd van de dag zijn, een gevoel, of een specifieke situatie.
 2. Je gedrag of routine: De gewoonte zelf, de actie die je onderneemt in reactie op de trigger.
 3. De beloning: Het gevoel van voldoening of plezier dat je krijgt na het voltooien van je routine.

Stel je voor dat je elke middag om 15:00 uur een suikerrijke snack neemt. De trigger is de tijd van de dag, de routine is het snacken, en de beloning is de energieboost en het plezier dat je voelt.

Automatische patronen en hun effect

Automatische patronen kunnen zowel positief als negatief zijn. Positieve gewoontes, zoals regelmatig sporten, kunnen je leven verbeteren. Maar negatieve gewoontes, zoals voortdurend uitstelgedrag, kunnen je productiviteit schaden.

Hoe kun je deze patronen doorbreken?

Het doorbreken van automatische patronen vereist bewustzijn en een strategische aanpak. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Bepaal de trigger: Observeer wanneer en waarom je in een bepaalde gewoonte vervalt. Wat triggert deze gewoonte?
 2. Verander je gedrag, je routine: Vervang de negatieve routine door een positieve. Als je bijvoorbeeld merkt dat je je sociale media checkt uit verveling, probeer dan een korte wandeling te maken of een glas water te drinken.
 3. Verander de beloning: Zorg ervoor dat de nieuwe routine ook een beloning oplevert. Dit kan een gevoel van voldoening zijn of een kleine traktatie voor jezelf.

Herhaal en wees geduldig: Veranderingen kosten tijd. Blijf herhalen en wees geduldig met jezelf. Het duurt gemiddeld 21 dagen om een nieuwe gewoonte te vormen.

De gewoontecirkel en het checken van je mail

Laten we dit eens praktisch bekijken met een voorbeeld. Stel dat je geneigd bent om de hele dag constant je mailbox in de gaten te houden. Dit lijkt misschien onschuldig, maar dit patroon kan je workflow en efficiëntie ernstig verstoren. Het schakelen tussen taken kost tijd en energie, waardoor je minder productief werkt en meer kans hebt op fouten. Wat als we de gewoontecirkel van het voortdurend controleren van je mail eens onder de loep nemen.

Fase 3 – Je mag opnieuw keuzes maken

Je bent de 50 gepasseerd. Je energieniveau is anders en je ambities en drijfveren waarschijnlijk ook. Je weet zo langzamerhand wel wat je kunt en wilt en welke stappen je nog zou willen maken in je loopbaan. Gelukkig maar, want op die leeftijd mag je écht nog een aantal jaren werken. Misschien vind je het nu leuker om je ervaring door te geven aan anderen. Ook dit is zo’n moment waarop een loopbaanassessment je kan helpen herijken. Om heel bewust de volgende stap te zetten.

 1. De trigger: Een notificatiegeluid, een trilling van je telefoon, of simpelweg een gevoel van nieuwsgierigheid of verveling.
 2. De routine: Je opent je e-mail en begint te lezen en reageren.
 3. De beloning: Het gevoel van productiviteit, nieuwsgierigheid bevredigd, of even een onderbreking van je huidige taak.

Hoe kun je dit patroon doorbreken?

 1. Bepaal de trigger: Wanneer ben je geneigd je mail te checken? Is dat op een specifieke tijd van de dag, heb je even geen zin in bepaalde werkzaamheden of is het simpelweg de notificatie die je ziet of hoort?
 2. Stel nieuwe routines in: Zet je e-mailnotificaties uit op je telefoon en computer. Stel een reminder in om je e-mail op drie specifieke tijden per dag te checken. Bijvoorbeeld om 9:00, 12:00 en 16:00 uur. Gebruik deze momenten om geconcentreerd je mail bij te werken. Zo verminder je de triggers die je krijgt om de hele dag door je mail te checken.
 3. De beloning: Beloon jezelf na het doorwerken van je mail met een korte pauze. Dit kan een kop koffie zijn, een korte wandeling, of even iets leuks lezen.

En belangrijker nog: ervaar de voldoening van een onafgebroken werkperiode zonder afleiding.

Want door deze gewoonte aan te passen, zul je merken dat je een langere periode gefocust kunt werken zonder onderbrekingen. Dit verhoogt je productiviteit en vermindert de stress die gepaard gaat met constante afleidingen.

Het doorbreken van de gewoonte om voortdurend je mail te checken is een krachtig voorbeeld van hoe je de gewoontecirkel kunt gebruiken om efficiënter te werken. En zo zijn er natuurlijk tal van voorbeelden te bedenken hoe je de gewoontecirkel kunt doorbreken om negatieve patronen te veranderen. Of het nu gaat om je ochtendroutine, je manier van vergaderen, het checken van je social media. Het begrijpen en aanpassen van je gewoontes kan een enorme impact hebben op je productiviteit, werkplezier en invulling van je dag.

Neem de tijd om je eigen gewoontes eens te observeren en te experimenteren met veranderingen. Kleine aanpassingen kunnen leiden tot grote verbeteringen.

Succes met het doorbreken van je gewoontecirkel!

Meer weten?

Wil je meer weten over het doorbreken van bestaande gedragspatronen? Neem gerust contact met ons op. Dan vertellen we je graag meer over onze coaching op persoonlijke effectiviteit. Wij zijn Buro Schuite.