Ook jij hebt vast wel eens met frisse tegenzin je sportschoenen aangetrokken. Omdat je wist dat je wel moest als je fitter, sterker of gezonder wilde worden. Die eerste handelingen – opstaan van de bank, je omkleden en de deur uit stappen – zijn altijd het moeilijkst. Met coaching werkt het net zo. Een van onze kandidaten omschreef het als volgt: “Voor ik gaat denk ik: gatver, ik heb echt geen zin. Halverwege realiseer ik me: toch wel goed dat ik ben gegaan. En na afloop zit ik in een soort runnershigh en vol energie.”

 

Opzien tegen een kritische confrontatie met je eigen gedrag en gedragspatronen is heel normaal

Zelfreflectie is nou eenmaal niet altijd even gemakkelijk. Maar na de eerste stap volgt de rest vanzelf en het levert je ook echt wat op. Zoals bij Sandra. Die stond op het punt om weg te gaan bij haar werkgever. Er lokte wat anders, maar haar werkgever wilde haar juist graag behouden. Samen zijn we toen gaan kijken naar haar rol en haar carrièreperspectief. Sandra wilde aanvankelijk weg omdat ze steeds in hele zware trajecten zat. Door haar inzicht te geven in hoe ze hier voldoening uit kon halen en leerpunten voor zichzelf uit kon destilleren, ontdekte ze: hé, deze baan in deze organisatie is als een leerschool voor mij. Sandra doorloopt haar werkdag nu met een hele andere energie.

 

Nog een voorbeeld

Lijnmanager Henk vond dat hij een rotbaan had. De waan van de dag regeerde zijn agenda. Hij werkte zich een slag in de rondte en aan het eind van de dag kwam hij uitgevloerd thuis. Steeds vaker zat Henk naar buiten te kijken; naar een andere functie of een andere organisatie. Hij besloot zijn zoektocht te starten met een coachingstraject. Tijdens de coachingsgesprekken kreeg hij beter zicht op ‘waar ben ik van en waar ben ik niet van’. Wat bleek: Henk deed heel veel dingen waar hij niet zo goed in was. Hij bekeek opnieuw zijn positie in de organisatie en zag ook beter waar de kracht van zijn teamleden zat. Henk ging vervolgens meer op zijn handen zitten en delegeren. De coördinatie van werkzaamheden was precies zijn pakkie aan. Ineens deed hij weer waarvoor hij was aangenomen. En toen was zijn werk ook weer leuk.

 

Natuurlijk raakt niet iedereen die een coachingstraject volgt, opnieuw verliefd op zijn eigen baan. Onlangs hadden we hier een teamleider die niet goed functioneerde en bij ons aan bepaalde gedragsvaardigheden wilde werken. Hij merkte tijdens de coachingsgesprekken al snel dat hij aan een dood paard aan het trekken was gezien zijn talenten en drijfveren. Met de wetenschap waar zijn kwaliteiten lagen, is hij toen gaan solliciteren.

 

Let op: wij doen niet aan pappen en nathouden

Wil je je laten coachen door een van de psychologen van Buro Schuite, dan moet je wel aan de bak. Dat doen we op een positief kritische manier, maar toch. Waarom je dan tóch die eerste stap zou moeten zetten, ligt voor de hand. Om de vergelijking met hardlopen er nog maar eens bij te pakken: aan het eind van de coaching heb je een dijk van een conditie. Het geeft je kracht, energie en zin om nieuwe loopjes te doen en te gáán.

Aan jou dus de keuze. Blijf je onderuitgezakt op de bank zitten of kom je in beweging?
Je weet ons te vinden.

 

Wij zijn Buro Schuite.