Dus je hebt altijd in dezelfde branche gewerkt, bent de 40 gepasseerd, maar diep van binnen voel je dat het tijd is voor verandering. Misschien heb je een passie ontdekt die je altijd hebt genegeerd, of misschien wil je gewoon iets nieuws proberen. Maar er is één klein probleempje: je hebt niet het juiste diploma. Maak je geen zorgen! Ook zonder diploma op zak is een carrière switch zeker mogelijk! Als je maar de juiste stappen onderneemt.

Een mooi praktijkvoorbeeld is Sarah

Sarah heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector. Ze begon als financieel analist bij een grote bank en klom langzaam op tot een leidinggevende positie in het managementteam van een investeringsfirma. Hoewel ze succesvol was in haar werk, begon Sarah steeds meer te merken dat haar ware passie ergens anders lag, namelijk in het helpen van mensen in moeilijke situaties. Ze ondersteunde collega’s en vrienden vaak bij persoonlijke problemen en merkte dat dat haar veel voldoening gaf. Langzaam begon ze na te denken om de overstap te maken naar de zorgsector. Hoewel ze geen formele opleiding of ervaring had in de zorg, geloofde Sarah dat haar sterke communicatieve vaardigheden, probleemoplossend vermogen en empathie waardevolle aanwinsten zouden zijn in een zorg gerelateerde rol. Ze begon met het verkennen van verschillende mogelijkheden en raadpleegde bekenden die werkzaam zijn in de zorg voor advies. Uiteindelijk besloot Sarah om een omscholingstraject te volgen om haar kennis en vaardigheden aan te vullen en zich voor te bereiden op een carrière in de zorg. Ze volgde cursussen op het gebied van counseling, patiëntenzorg en gezondheidsmanagement, terwijl ze ook vrijwilligerswerk deed bij lokale zorginstellingen om praktische ervaring op te doen en haar netwerk uit te breiden.

Met vastberadenheid, toewijding en een positieve instelling slaagde Sarah erin om haar droom van een carrière in de zorg te verwezenlijken. Ze vond een baan als zorgcoördinator bij een ziekenhuis.

Tips voor een succesvolle carrière switch

Voel je dat het tijd is voor verandering, maar weet je niet goed wat nu je passie is en welke stappen je moet ondernemen. Graag geven we je een aantal tips mee voor een succesvolle carrière switch:

  1. Identificeer je passie en talenten: Neem de tijd om te reflecteren op wat je echt gelukkig maakt en waar je goed in bent. Dit kan je gids zijn bij het kiezen van een nieuwe carrière.
  2. Onderzoek je opties: Ontdek welke carrièremogelijkheden er zijn die aansluiten bij je passie en talenten. Je zult misschien verbaasd zijn over de verschillende wegen die je kunt bewandelen zonder een traditioneel diploma.
  3. Investeer in zelfstudie en bijscholing: Hoewel je misschien geen formeel diploma hebt, zijn er tal van (online) cursussen, workshops en trainingen beschikbaar die je kunt volgen om nieuwe vaardigheden te leren en je kennis uit te breiden.
  4. Bouw een netwerk op: Maak gebruik van sociale media en professionele netwerken om in contact te komen met mensen die werkzaam zijn in het gebied waarin je geïnteresseerd bent. Het opbouwen van relaties kan je helpen om kansen te vinden en goede mensen die je kunnen adviseren.
  5. Wees flexibel en volhardend: Een carrière switch kan tijd kosten en gepaard gaan met uitdagingen, zoals bijvoorbeeld een achteruitgang in je inkomen. Wees bereid om flexibel te zijn en open te staan voor nieuwe kansen die zich kunnen voordoen. Blijf ook volhardend, zelfs als het moeilijk wordt.

Met toewijding, doorzettingsvermogen en een positieve houding kun je je dromen najagen en een bevredigende carrière vinden, ongeacht je achtergrond.

Loopbaancoaching

Loopbaangerichte coaching kan een antwoord geven op al deze vragen. Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op.

Het is dus nooit te laat om je passie na te jagen en een carrière switch te maken die je leven verrijkt!

Wij zijn Buro Schuite.