Buro Schuite bestaat 15 jaar. In deze blogserie van 5 blogs deel ik mijn ervaringen over het ondernemerschap. Over hoe ik begon, over de momenten waarop ik struikelde en welke elementen bepalend zijn geweest voor het succes. In dit vierde deel vertel ik over hoe ik ontdekte om vooral te blijven doen waar je talenten liggen.

Ik schaamde me de ogen uit de kop.

Bij het opschonen van oude bestanden op mijn computer stuitte ik op de resultaten van een cultuuronderzoek dat ik jaren geleden had uitgevoerd voor een klant. Hij zat met een probleem in de HR-hoek en ook al was zijn vraagstuk niet mijn expertise, het was wel mijn werkveld en ik wilde hem graag helpen. Met bloed, zweet en tranen leverde ik een rapport op met aanbevelingen waar hij inderdaad mee geholpen was. Maar nu ik er weer naar kijk, geef ik mezelf hooguit een krappe voldoende. Voor de moeite.

Les geleerd: schoenmaker blijf bij je leest.

En soms passen opdrachten wel bij je, maar niet op dat moment. Zo zei ik regelmatig direct “Ja” op tweedaagse seminars in het westen van het land terwijl ik thuis in de tropenjaren zat. Met twee kinderen onder de 3 jaar, trok ik dagen door op maximaal 4 uur slaap per nacht. Op zo’n seminardag kroop ik dan om 05.00 uur uit mijn bed en om 06.00 uur in mijn auto richting de Randstad. Na het avondprogramma snelde ik naar huis en dook ik onder de dekens om de volgende ochtend wederom om 05.00 uur de alarmknop van de wekker in te drukken. Dat seminar ging fantastisch, daar niet van. Maar in deze levensfase waren zulke opdrachten verre van handig.

Zo leerde ik gaandeweg de camera steeds scherper te stellen: hier ben ik wel van en hier niet.

Al blijft niks zoals het is en veranderen mijn wensen en behoeften in de loop der jaren. Daarom schuif ik nu regelmatig aan bij een business coach die mij helpt te reflecteren, het overzicht te houden en stappen te zetten naar de toekomst. Zo leer ik steeds meer AAN mijn bedrijf te werken in plaats van erIN. Ik groei als ondernemer bovendien steeds meer toe naar de kern van wie ik ben en blijf dat relateren aan de fase waarin ik zit.

Hoe zit dat bij jou?

Hoe weet jij wat er wel of juist niet bij je past? Ik ben benieuwd!

Ondertussen blijft het avontuur natuurlijk lonken. Zodra je een nieuwe staat van zijn hebt bereikt, doemen interessante vergezichten op. In het laatste blog van deze serie neem ik je mee naar de toekomst, naar mijn dromen voor Buro Schuite én wat we daarvoor al in gang hebben gezet.