Je moet iets doen.

Vanwege de baby die − net geboren − haar moeder al verloren heeft. Vanwege de 24-jarige jongen die van onder het puin angstig appt waar de hulpverlening blijft. Vanwege de dakloze vader die wanhopig zijn gezin zoekt. Kijkend naar de filmfragmenten uit Turkije en Syrië knijpt je borstkas samen. De situatie is schrijnend, hartverscheurend en tragisch. Mijn kapper kon het niet langer aanzien. Ze deed haar winkel op slot en stapte op het eerste het beste vliegtuig. Bewonderenswaardig en ronduit lief. Begrijpelijk ook, alles in je roept om actie.

Een ramp als deze belandt rechtstreeks in je Cirkel van Betrokkenheid,

Stephen Covey is de bedenker van deze cirkel en zette naast de Cirkel van Betrokkenheid een kleinere cirkel: de Cirkel van Invloed. Het verhaal achter de twee cirkels is als volgt: een situatie kan jou raken en zit daardoor in jouw Cirkel van Betrokkenheid. Je maakt je bijvoorbeeld als ZZP-er zorgen dat een grote opdracht niet doorgaat. Je ligt ’s nachts te piekeren over de energieprijzen. En ga zo maar door. Je handen jeuken om de situatie aan te pakken. Je wilt een klacht indienen bij de energiemaatschappij of een stevig gesprek voeren met de klant. Maar met dat soort acties creëer je slechts een tijdelijk gevoel van opluchting. Echt effect hebben ze niet of nauwelijks. Dat komt, legt Covey uit, omdat je de meeste invloed hebt op je eigen reactie, je eigen gedrag en je eigen gedachten. Verander de ander, begin bij jezelf. In dat licht bezien kun je beter werken aan je acquisitie-skills en een paar lekkere dekens aanschaffen zodat de thermostaat wat lager kan.

Terug naar Turkije en Syrië. Welke actie heeft de meeste impact?

Naschokken en nieuwe aardbevingen voorkomen, kun je niet. Zelf met een vrachtwagen vol dekens die kant op rijden? Bewonderenswaardig, maar niet iedereen heeft de middelen of de gelegenheid om ter plekke de handen uit de mouwen te steken. Er is echter één ding dat iedereen kan doen en dat is geld doneren of geld inzamelen door acties op touw te zetten. Hoe groot of klein jouw persoonlijke bijdrage ook is, hij voegt zich moeiteloos bij de andere giften tot de hulpverleners er tenten, kachels en voedselpakketten van kunnen kopen.

Wij zijn Buro Schuite