De brandstofprijzen pieken, de energieprijzen gaan sky high en als je een fiets bestelt, wordt-ie waarschijnlijk pas in het najaar geleverd: onderdelen zijn moeilijk verkrijgbaar en fietsenhandelaren moet achteraan in de rij aansluiten. Als consument anticipeer je op die schaarste: je koopt een tweedehands stadsfiets voor je puber, je houdt je netjes aan de 100 km-snelheid want dat rijdt lekker zuinig en bidt dat er niet alsnog een strenge vorstperiode komt, ook al is een Elfstedentocht nog zo leuk.

Ook in jouw organisatie zijn de grondstoffen schaars. En dan hebben we het natuurlijk over het menselijk kapitaal. Goeie medewerkers zijn net zo dun gezaaid als chips, hout en aardolie. Daarom zijn bedrijven merkbaar zuiniger op hun mensen. Arbeidsvoorwaarden flexibiliseren – mede onder invloed van nieuwe generaties die de arbeidsmarkt betreden – en een goede onboarding is essentieel. Zit iemand wel op de juiste plek? En welk ontwikkelperspectief kunnen we hem of haar bieden? Het beschikbare budget is relatief krap. De salarissen stijgen door het tekort en de markt is wispelturig, dus investeren betekent ook: bezuinigen. Er is niet voor niets een duidelijke trend zichtbaar waarbij dure trainingen plaatsmaken voor leren op de werkvloer door werknemers als buddy’s aan elkaar te koppelen. Dat is sowieso een goede actie, want 70% van de ontwikkeling vindt plaats op de werkvloer.

Nog een manier om efficiënt met je budget om te gaan is het in kaart brengen van ieders ambities en potentieel. Hoe duidelijker dat beeld, hoe beter jij ervoor kan zorgen dat ze toegang krijgen tot projecten waarbinnen zij zich kunnen ontwikkelen. Om dat beeld te krijgen kun je een groepsassessment afnemen. Zo’n assessment voorziet jouw personeelsstrategie van een stevig fundament. Wil je het meest uit zo’n assessment halen, zorg dat dat je je mensen goed voorbereidt:

  • Communiceer organisatiebreed
  • Denk aan de timing
  • Vraag uit welke zorgen werknemers hebben
  • Neem de tijd om deelnemers gerust te stellen
  • Creëer of wees een vraagbaak waar deelnemers met al hun vragen terecht kunnen

Geen tijd voor? Veel werk? Te complex? Dat valt mee. Maar is jouw HR-afdeling al druk genoeg en zit je met veel vragen aarzel dan niet om eens vrijblijvend hierover te komen sparren. Wij denken graag met je mee over de aanpak, zowel strategisch, aan de voorkant, als operationeel.

 

Wij zijn Buro Schuite.